Nits opent derde editie festival Zomerzinnen
Tweede editie ‘Dichters aan Bodderdaip’

Het prachtig puffende gepruttel van Ellen Hofstra

Wie niet waagt die niet wint. En dus deed Woest & Ledig onlangs mee met een competitie waarbij de eerste dertien inzenders – per mail – zouden worden beloond met een compilatie- cd vol ‘nieuwe en avontuurlijke muziek uit Nederland’. En ja hoor, het was nog prijs ook. Vrijdag bracht de post de trofee: de dubbelcd Track 13 met 25, eh, nummers van evenzoveel, eh, muzikanten.

 

Het valt niet mee om de inhoud van Track 13 op de juiste wijze te duiden. Het klinkt experimenteel in zoverre dat de ‘nieuwe en avontuurlijke muziek uit Nederland’ zich weinig gelegen laat liggen aan de liedjesstructuur van Radio 1 tot en met 3 plus 5. De, eh, sounds, worden veelal gemaakt met de computer en zijn in vrijwel alle gevallen schatplichtig aan componisten als Edgard Varèse en Karlheinz Stockhausen.

 

Tekst is zeker zeldzaam in deze uithoek van het georganiseerde geluid. Zo af en toe komt er een gezongen regel voorbij, of een gesproken fragment uit wat op een obscure radio-uitzending lijkt. Eén van uitzonderingen op die regel, is afkomstig van Nachtwezens, bestaande uit een rockcombo en dichter Sander Terbruggen, die met Een opgeschud kussen een poëzievoordracht combineren met gitaarrock uit de, zeg maar, Excelsior-school.

 

De grote verrassing staat op schijf 1 en is het, eh, nummer, Thermoskannen 1, gemaakt door Ellen Hofstra uit Groningen. Raadpleging via internet leert dat Hofstra in 2006 op Academie Minerva is afgestudeerd als fotograaf en geïnteresseerd is in beelden en geluiden waar we ons nauwelijks van bewust zijn. “Bijvoorbeeld een tas die langzaam in elkaar zakt of een gootsteen die vrolijke ritmes laat horen.”

 

Hofstra geeft deze vaak alledaagse voorwerpen een gezicht. “De eigenschappen van de gevonden beelden laat ik zien en horen op filmpjes, foto’s en mijn interpretaties verwerk ik tot geluidswerken.” Voor Track 13 maakte ze een compositie op basis van geluiden afkomstig van slecht gesloten thermoskannen. Het zuchten en steunen van gewone huishoudelijke artikelen. Ruim vijf minuten fascinerend gepiep, intrigerend gefluit en prachtig puffend gepruttel. In stereo.