Dorrestijn en Woldhek op 22ste Schrijversfestival Steenwijk
Harm de Jonge en Suzanna Jansen dingen naar Gouden Uil

Rowling serveert Potter-fans smakelijk luchtig toetje

BakerDeBard Het blijft een curieus idee dat J.K. Rowling haar nieuwste boek aanvankelijk niet uitgegeven wilde hebben. Pas na veel smeekbedes van lezers stemde de schrijfster van de Harry Potterreeks in met een reguliere uitgave van De vertelsels van Baker de Bard. Internetboekhandel Amazon had toen al 2,4 miljoen euro neergeteld voor een van de zeven exemplaren – een record voor een recente bibliofiele uitgave.

 

Ook bij de normale uitgave gaat de opbrengst naar een stichting voor kinderen die onder slechte omstandigheden in tehuizen leven. Aan beroemde weldoeners geen gebrek, maar bij Rowling is het toch weer net even anders. De geste sluit naadloos aan bij de wijze waarop ze met haar hoofdwerk omspringt. Niks geen makkelijk succes en zeker geen uitverkoop. De aarzeling zal te maken hebben gehad met Rowlings verlangen zich los te maken van de zware Potter-erfenis. Ze moet als auteur toch verder.

 

Vijf toversprookjes bevat het boek: De fontein van het fantastische fortuin, De heksenmeester met het harige hart, De tovenaar en de hinkelpan, Knabbeltje Babbeltje en de schaterende stronk en Het verhaal van de drie gebroeders. Wie een beetje thuis is in het werk van de gebroeders Grimm weet dat sprookjes geen toonbeelden zijn van literair vernuft. In het meest gunstige geval gaat het om vluchtige schetsen en anekdotes. Gelukkig heeft Rowling zich vooral laten inspireren door Hans Christiaan Andersen. Knabbeltje Babbeltje en de schaterende stronk leunt bijvoorbeeld zwaar op diens De nieuwe kleren van de keizer.

 

Eén verhaal springt er uit: De heksenmeester met het harige hart, een vertelling in de geest van Edgar Allan Poe over een man die alles heeft wat zijn hart begeert, maar geen liefde kent. Met name het einde is prachtig gruwelijk en zwart-romantisch. Het verhaal van de drie gebroeders, dat ook al in Harry Potter en de relieken van de dood stond, is aardig, De tovenaar en de hinkelpan is ronduit slap.

 

Maar Baker de Bard omvat meer dan sprookjes alleen. Sterker: Rowling laat met dit boek overtuigend zien dat zij niet alleen met inhoud, maar ook met vorm kan spelen. Dat blijkt vooral uit de ’aantekeningen’ van Albus Perkamentus bij de vertelsels en het notenapparaat, plus de niet onverdienstelijke illustraties van Rowling zelf - bij elkaar goed voor eenderde van de uitgave.

 

In het commentaar van Perkamentus komen de belangrijke thema’s uit de Potter-boeken opnieuw voorbij, zoals liefde, respect, hoop, vertrouwen en de alom aanwezige dood. Tussen de regels door wordt met veel ironie een exposé gegeven over het belang van sprookjes en jeugdliteratuur waarin de hoed en de rand worden genoemd.

 

Vraag is ondertussen of dit smakelijke, maar toch wel luchtige toetje ook boeiend is voor lezers die geen Potterboeken hebben gelezen. Grote kans dat zij de schouders ophalen bij verwijzingen naar het geslacht Malfidus, de gelijkenis tussen Clara Klefkens en Dorothea Omber, of het bibliofiele boekje Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. Toegegeven: zulke lezers moeten met een lampje worden gezocht.

 

Boek: De vertelsels van Baker de Bard. Auteur: J.K. Rowling. Vertaald uit het Engels door Wiebe Buddingh’. Uitgever: De Harmonie. Prijs: €13,90 (125 blz). Leeftijd: 10+.