Levenslustig meisje worstelt en komt boven
Hardloper Huizenga: van wonderatleet tot slager in Ruinerwold

Groninger Museum eert naoorlogse Groninger kunst

Het Groninger Museum komt deze zomer met een grote tentoonstelling rond de Groninger kunst uit de jaren 1945 tot 1975. Samensteller van de expositie Jong in Groningen is Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam.

 

Tijdens de tentoonstelling worden werken getoond van zestien kunstenaars: Els Amman, Siep van den Berg, Jo van Dijk, Jan Hoving, Han Jansen, Marten Klompien, Ruloff Manuputty, Karl Pelgrom, Matthijs Röling, Coen Schilt, Martin Tissing, Edu Waskowsky, Fie Werkman, Olga Wiese, Drewes de Wit en Henri de Wolf.

 

"De overvloed aan belangstelling voor de schilders van De Ploeg heeft tot gevolg gehad dat de kunst van de generatie kunstenaars die jong waren na de Tweede Wereldoorlog, onderbelicht is gebleven", aldus het museum in een toelichting. "Deze expositie geeft een beeld van de kwaliteit en diversiteit van de jonge kunst uit die naoorlogse jaren."

 

Jong in Groningen – kunst uit de periode 1945-1975 wil zichtbaar maken hoe gevarieerd de kunst uit die periode tijd was: van figuratief tot abstract, van ‘environment' tot landart, en van minimalistisch tot lyrisch-abstracte kunst. Tekeningen, beeldhouwwerken, schilderijen en fotografie maken deel uit van de tentoonstelling.

 

Belangrijk jaar is de na-oorlogse Groninger kunst is 1965. In dat jaar vond in het Groninger Museum een tentoonstelling plaats van werk van Henri de Wolf, Martin Tissing, Jo van Dijk en Edu Waskowsky. De kunstenaars arriveerden in een zilveren, opengelaste Citroën, waaruit een geabstraheerde gasbel opsteeg.

 

"In Groningen heerste in die tijd een sfeer van avant-garde", aldus het museum. "Tezelfdertijd gaf Matthijs Röling een nieuwe impuls aan de figuratieve traditie en schilderde prachtige werken. Er gebeurde ontzettend veel in Groningen dat waard is om niet te vergeten."

 

Ter gelegenheid van de de tentoonstelling verschijnt naast een catalogus ook de documentaire Jong in Groningen van Stichting Beeldlijn. In de film schetst regisseur Buddy Hermans samen met Henk van Os een beeld van de verscheidenheid aan kunststromingen in Groningen. De documentaire laat opnames zien van kunstenaars als Siep van den Berg, Jan Loman, Henri de Wolf en Han Jansen, maar ook Matthijs Röling en Olga Wiese.