CBK Emmen verhuist naar De Fabriek
Toon Tellegen op tweede editie Jazz Vibes

Vasalis-koorts in Roden stijgt

Vasalis In de aanloop naar de 100ste geboortedag van de dichter stijgt in Roden de Vasalis-koorts. De eerste herdenkingsactiviteit start 9 februari met de opening van een tentoonstelling in de openbare bibliotheek. Voor de expositie hebben leden van de Teken- en Schildergroep Roden zich laten inspireren door gedichten van M. Vasalis (foto Het Drentse Boek).

 

Drie dagen later, op 12 februari, wordt om 19.00 in boekhandel Daan Nijman de bundel Is ’t vandage of gister? gepresenteerd. Voor deze uitgave Het Drentse Boek hebben Marga Kool, Martin Koster, Abel Darwinkel en Anne Doornbos achttien gedichten naar het Drents vertaald. Koster en Darwinkel lezen bij de presentatie voor.

 

Een dag later, op 13 februari, wordt het Vasalis-gedenkteken van Erick de Lyon onthuld door wethouder Oeds Keizer en burgemeester Hans van der Laan. Bij deze gelegenheid draagt Elly de Waard voor uit het werk van Vasalis.

 

Aansluitend wordt om 17.00 uur door Marga Kool in het Koetshuis van Havezathe Mensinge een tweede tentoonstelling geopend. Ook voor deze expositie hebben beeldend kunstenaars zich laten inspireren door het werk van Vasalis, dit keer op verzoek van kunstenaarsvereniging Verkuno.

 

’s Avonds staan nog twee Vasalis-activiteiten op stapel. Tussen 18.30 en 20.00 uur vindt in De Winsinghhof in Roden een Poëziebuffet plaats en tussen 20.00 en 22.30 uur in dezelfde Winsinghhof een Vasalis-avond met optredens door Elly de Waard, Jan Glas en Boelo Klat (piano), Marga Kool, Abel Darwinkel, Martin Koster, Denise Jannah en Wolf Martini (gitaar).

 

Uitgeverij Van Oorschot levert 13 februari een bijdrage met de publicatie van de bloemlezing Op een vlot van helderheid waarvoor Hagar Peeters 36 gedichten uit het oeuvre selecteerde. Later dit jaar verschijnen bij Van Oorschot nog de briefwisseling tussen Vasalis en uitgever Geert van Oorschot en de Vasalis-biografie door Maaike Meijer.