Proza Proeven in Groningen: hapje, drankje, verhaaltje
Oli4 exposeert en Ronald Snijders concerteert bij KiK

Tiffany Dop: jong, stoer en hunkerend naar liefde

TiffanyDop Een goede openingszin is het halve werk. En Tjibbe Veldkamp (Groningen, 1962) heeft een zeer goede gevonden voor Tiffany Dop, zijn nieuwe, tragi-komische jeugdroman. "Ik was dertien en wilde een baby", laat hij zijn hoofdpersoon zeggen.

 

Vervolgens neemt Veldkamp de lezer mee naar een verlaten kroeg in de Groninger binnenstad waar Tiffany zich in het bijzijn van een zwarte man met een ouderwetse gleufhoed begint te ontkleden. "En wat is hiervan van de bedoeling, als ik vragen mag?", zei de man." Waarop Veldkamp Tiffany laat reageren met: "Nee hè, dacht ik. Kan ik alles een beetje uit gaan leggen!"

 

Maar eerst krijgen we een hoofdstuk waarin we kennismaken met haar broers en alleenstaande moeder. De laatste praat plat Gronings en verkoopt haar lichaam voor geld. De broers leven op friet, frikadellen en sigaretten en terroriseren de buurt. Weer een hoofdstuk later blijkt ’Tif’ over een flinke hoeveelheid euro’s te beschikken, op onduidelijke wijze afkomstig van haar juf.

 

Met Tiffany Dop heeft Veldkamp een intrigerende heldin in het leven geroepen: een stoer meisje, vastberaden om haar lot in eigen handen te nemen. Helemaal nieuw zijn dit soort types natuurlijk niet – denk aan Otje van Annie M.G. Schmidt en Polleke van Guus Kuijer. Verschil is dat Tiffany Dop ‘bats veur de kop’ nadrukkelijk in een hard milieu is neergezet, ergens tussen de familie Flodder en de Tokkies in.

 

In zo’n geval kan een schrijver twee kanten op: die van de tranentrekker waarin de verloedering van de samenleving aan de kaak wordt gesteld, of de Matilda-route waarin met veel overdrijving het verrotte leven draaglijk wordt gemaakt. Veldkamp gaat voor de aanpak van Roald Dahl. Zonder zich overigens te verliezen in fantasy en tovenarij. Hij heeft voldoende aan een frisse schrijfstijl waarin voortdurend een vrolijke toon doorklinkt.

 

De kinderwens van Tiffany, dat mogen we wel verklappen, komt voort uit een gebrek aan liefde. En liefde kan gelukkig maken. ’Tif’ komt daar gaandeweg achter. Eerst duwt een winkeldief haar een dreumes in de armen, daarna splitst een bezorgde student – die geen seks wil en haar uit de hoerenbuurt redt – haar een oppasklus in de maag. "Ik wilde zijn zoals ik was met een kindje. Lief, zorgzaam en geduldig. Het ging om mij", concludeert ze.

 

Zoetsappig wordt het nergens. In plaats daarvan laat Veldkamp zijn Tiffany groeien in haar rol als hedendaagse Pippi Langkous. Ze is haar zwaarlijvige broers te slim af en ontworstelt zich uiteindelijk aan haar onverschillige moeder. Op hilarische wijze, balancerend op de grens van het toelaatbare en toch geloofwaardig. En dat is misschien wel het meest bijzondere aan deze jeugdklassieker in de dop.

 

Boek: Tiffany Dop. Auteur: Tjibbe Veldkamp. Uitgever: Lemniscaat. Prijs: € 12,95 (113 blz.). Leeftijd: 12+