Pieter Steinz over het fenomeen Faust
Tiffany Dop: jong, stoer en hunkerend naar liefde

Proza Proeven in Groningen: hapje, drankje, verhaaltje

Je struikelt in Groningen over de dichters. Schrijvers van verhalen en romans blijven veelal op de achtergrond. Tot voor kort. Op dit moment lopen in Stad drie initiatieven om proza onder de aandacht te brengen: Schrijfstrijd, een verhalenwedstrijd met literair agent Paul Sebes en het vernieuwde Proza Proeven. Bram Douwes van Buro 05 legt uit en Anton Scheepstra krijgt het laatste woord.

 

Proza Proeven? Dat was toch ter ziele?

 

"Dat klopt. Anton Scheepstra van uitgeverij Passage heeft een aantal jaren onder die naam jong en onbekend schrijftalent een podium geboden, maar vond de spoeling te dun worden. Toen is hij gestopt. Wij denken dat er met een gewijzigde formule en nieuwe doelgroepen nog veel mogelijk is."

 

Wat wordt er dan anders?

 

"Op de eerste plaats nemen mij het proeven letterlijk. Iedere avond nodigen we een kok in opleiding of een hobby-kok uit die op basis van de verhalen hapjes en drankjes serveert. Daarnaast werken we niet zoals vroeger met zes schrijvers, maar met drie per keer. Op die manier hoef je niet steeds in dezelfde vijver te vissen en voorkom je herhaling."

 

Je hebt op dit moment Schrijfstrijd en een verhalenwedstrijd met Paul Sebes en nu jullie weer. Zijn er wel zoveel prozaschrijvers in Groningen?

 

"Groningen is een dichtersstad, dat klopt. Maar Groningen is óók een schrijversstad. Er zijn veel mensen die schrijven en veel van hen hebben de behoefte om dat te laten zien – dat is in het verleden gebleken. De verhalenwedstrijd van Sebes en de Schrijfstrijd staan los van Prova Proeven. Ik geloof niet dat het elkaar in de weg zit. Schrijfstrijd opereert vanuit de Usva, op een dinsdag, net als wij. Literair Dispuut Flanor doet soms ook dingen op dinsdag in de Usva. Het zou mooi zijn als Groningen een literaire dinsdag krijgt."

 

Hoe komen jullie aan je schrijvers?

 

"We hebben mensen benaderd die aan het oude Proza Proeven hebben meegedaan, maar ook mensen uit onze eigen omgeving gevraagd teksten op te sturen. De eerste aflevering doen we met Bill Mensema, die vorig jaar met zijn debuutroman Doem dada naam heeft gemaakt, en twee iets minder bekende schrijvers: Jan Menting en Martijn Lindeboom. Lindeboom schrijft fantasy, Menting kwam vorig jaar met een erotische roman. Kok Maarten Bronts serveert daar een tiramisu bij. Het wordt vast een bijzondere avond."

 

De eerste aflevering van het vernieuwde Proza Proeven vindt 10/2 plaats in de Usva aan de Munnekeholm 10 in Groningen. Entree: €6. Reserveren via 050-363 4670. Verhalen kunnen worden ingestuurd via prozaproeven@gmail.com.

 

Naschrift Anton Scheepstra: “Vijf seizoenen heb ik Proza Proeven geprogrammeerd, en na een kleine dip ging het de laatste twee seizoenen juist weer buitengewoon goed. De spoeling werd helemaal niet dunner, ik slaagde er elke keer weer in zes deelnemers te vinden. Daaronder steeds weer mensen die hun eerste stappen in het voorlezen van proza deden, en ook publicerende schrijvers.

 

De reden van mij om dit programma over te dragen is tweeledig. Ik kom zo langzamerhand op een leeftijd dat ik toch echt te oud wordt voor programmeur in een cultureel studentencentrum als de Usva. Ik wil mijn activiteiten verleggen naar de nieuwe huisvesting van Uitgeverij Passage: Het Paleis. Ik ben blij dat Proza Proeven blijft bestaan, ik ben benieuwd naar de nieuwe opzet.”