Toon Tellegen op tweede editie Jazz Vibes
Pieter Steinz over het fenomeen Faust

‘75 Nederlandse debuutromans in 2008’

Debutenboek Van de naar schatting een miljoen Nederlanders die schrijven, hebben er vorig jaar 75 een debuutroman uitgebracht. Dat blijkt uit een inventarisatie onder reguliere uitgevers voor de eerste editie van het Debutenboek. Jaaroverzicht van Nederlandse romandebuten.

 

Volgens Jan Louwers van het Debutenboek is de inventarisatie ‘voor 99 procent volledig’. "We hebben alle reguliere uitgevers aangeschreven en ons overzicht samengesteld op basis van hun gegevens. Er zijn ongetwijfeld kleine uitgeverijen waarvan we het bestaan niet weten, maar we hebben het leeuwendeel te pakken, denken we."

 

Het Debutenboek, een uitgave van de Boekenkrant, mist inderdaad een aantal titels. Zo ontbreekt Victorie van Coen Peppelenbos, die eerder overigens twee romans publiceerde met Doeke Sijens, net als Joachims Leerjaar, het romandebuut van Jan Menting bij uitgeverij Aspekt.

 

Of het aantal van 75 veel is, durft Louwers niet te zeggen. Betrouwbare cijfers over voorgaande jaren zijn niet voorhanden. "Er verschijnen jaarlijks vele duizenden boeken, niet alleen literaire. Dat aantal neemt toe, onder meer dankzij printing on demand. Ik vind 75 romandebuten een aanzienlijk aantal", aldus Louwers.

 

Uit een recente, nog niet gepubliceerde inventarisatie onder reguliere uitgevers door poëziewebsite De Contrabas blijkt dat vorig jaar zo’n 25 poëziedebuten zijn verschenen. In 2007 waren dat er 29, in 2006 23.

 

Uitgevers hebben een dubbele houding tegenover debutanten, stelt Louwers. "Het debuut van vandaag is de bestseller van morgen. Wij zijn betrokken bij de Anton Wachterprijs, een tweejaarlijkse prijs voor een romandebuut. Als je ziet wie die prijs hebben gewonnen, daar zitten grote namen van nu tussen: A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg, Christiaan Weijts."

 

Van de meeste debuten worden zo’n vijfhonderd exemplaren verkocht, ze halen bij lange na geen tweede druk. Slechts een enkeling gaat daar ver overheen. Bert Natter haalde vorig jaar met zijn Begeerte heeft ons aangeraakt meer dan 4.000 exemplaren. Het Pauperparadijs van Suzanna Jansen, het best verkochte debuut van 2008, is met ruim 80.000 exemplaren inmiddels toe aan een 21ste druk.

 

Volgens een representatief onderzoek uit 2007 in opdracht van dagblad Trouw telt Nederland 1 miljoen hobbyschrijvers en nog eens 1,5 miljoen ’aanstaande auteurs’. Een derde van de hobbyschrijvers zou officieel willen debuteren, terwijl 93.000 schrijvers plannen hebben hun manuscript naar een uitgeverij te sturen.