Dichters met plannen: Tsead Bruinja en de samenwerking
Stadsdichter Assen verliest regels en podium

Winterboeken-expositie in het Grafisch Museum Groningen

1966 winterboek Vele generaties vermaakten zich in de wintermaanden met de winterboeken die jaarlijks door verschillende uitgevers op de markt werden gebracht. Het Grafisch Museum in Groningen staat met ingang van 16 januari uitgebreid stil bij deze traditie met een tentoonstelling uit de winterboekencollectie van Anneke Gankema uit Winsum.

 

Winterboeken worden sinds de jaren '20 van de vorige eeuw uitgegeven. Beroemd zijn vooral de winterboeken die tijdschrift Margriet uitgaf. Tussen 1939 en 1975 verscheen jaarlijks bij dit damesblad een winterboek voor de jeugd met verhaaltjes, raadsels, spelletjes en illustraties door bekende illustratoren als Jan Lutz, Eppo Doeve, Jan Kruis en Fiep Westendorp.

 

Margriet was niet de enige die winterboeken uitgaf. Jeugdtijdschriften als Donald Duck, Tina, Taptoe en Bobo geven ze tot op de dag van vandaag uit. Ook voor volwassenen verschenen diverse winterboeken, zoals van 1922 tot 1939 die van uitgeverij Wereldbibliotheek en de speciale kerstedities van het Drukkersweekblad.

 

De tentoonstelling in Groningen vertelt de geschiedenis van het winterboek in het algemeen en die van Margriet in het bijzonder. Naast de complete serie Margriet-winterboeken zijn in Groningen ook Britse annuals te zien, winterboeken van de Wereldbibliotheek, oude exemplaren van het kerstnummer van het Drukkersweekblad en meer recente uitgaven.

 

De tentoonstelling, die reeds op meerdere plaatsen in ons land te zien is geweest, duurt tot en met 29 maart en gaat gepaard met een reeks activiteiten in een speciaal daartoe ingerichte 'gezellige huiskamer'. Zie ook www.grafischmuseum.nl.