Bart FM Droog: ’Alles is beter. Prachtig toch?’
‘Familievlees’ genomineerd voor Libris Literatuur Prijs

Tiende Poëziemarathon begint met 'Meesterwerk'

MeesterWerk De Poëziemarathon, 's lands grootste evenement op Gedichtendag, bestaat tien jaar. Zondag werd een begin gemaakt met de lustrumviering middels de presentatie van de bloemlezing Meesterwerk.

 

37 nieuwe en 37 oude gedichten telt Meesterwerk. De nieuwe zijn geschreven door dichters die nog moeten worden bewonderd. De oude door dichters die dat stadium al hebben bereikt. Zo liet bijvoorbeeld Kasper Peters zich inspireren door Hans Lodeizen, Albertina Soepboer door Ida Gerhardt, Mark Boog door Kees Ouwens en Ingmar Heytze door Adriaan Jaeggi.

 

Redacteur van de bloemlezing is Daniël Dee die zich bij zijn keuze liet leiden door wat hij op dit moment jonge en vooral interessante dichters vindt. Hij verzocht hen een antwoord te schrijven op een geliefd gedicht. "Het resultaat toont door wie hedendaagse dichters zich laten inspireren én hoe deze generatie tegenwoordig schrijft," aldus Dee.

 

Wat opvalt, is dat niemand van de jonge dichters, allen zijn geboren na 1964, voor de echt oude meesters hebben gekozen. Geen Vondel en geen Huygens, geen Tollens en geen Paaltjens. Rond 1900 begint de poëzie zo’n beetje te leven, met Gorter, Jacob Israel de Haan en P.N. van Eyck. En na 1945 begint het pas goed voor de jeugd van tegenwoordig.

 

Eveneens opvallend is dat de nieuwe generatie zich makkelijk laat inspireren door tijdgenoten. Jurre van den Berg koos voor Thomas Möhlmann en Möhlmann op zijn beurt voor Erik Menkveld. Tsead Bruinja koos voor Martin Reints en Xavier Roelens liet zich leiden door Tonnus Oosterhoff.

 

Ronald Ohlsen koos voor Impasse van Martinus Nijhoff, waarop hij als antwoord In Groningen schreef. Ohlsen ontdekte Nijhoff in de jaren tachtig via Het souper. "Toen ik dat las, wist ik dat ik dichter wilde worden. Met Nijhoff is de ellende begonnen. Uit wraak lees ik nu zijn bloemlezing stuk."

 

Bewondering is een groot woord, soms is de band tussen meester en leerling louter toevallig. "Iemand zei eens dat mijn gedichten wat Jan Arends-achtig waren. Toen ben ik bij Arends gaan kijken. En ja hoor, het klopte", vertelt Tjitse Hofman. "Voor Meesterwerk heb ik daarom gekeken welk gedicht van Arends het beste bij mijn gedicht En nu past. Dat bleek Ik heb vannacht."

 

In het net verschenen handboek Gedichten schrijven. De regels van het vrije vers beschrijft Chrétien Breukers het belang dat dichters andere dichters lezen. “Niet af en toe, maar structureel – alsof het vakliteratuur betreft. (…) Een beginnend dichter en poëzielezer kan de hele geschiedenis van de poëzie nooit overzien. Daarom bestaat er een aantal zeer handige bloemlezingen.” Meesterwerk is zo’n bloemlezing.

 

Tijdens de presentatie traden zondag negentien dichters op, uit heel Nederland. Een aantal van hen is later deze week ook actief tijdens Gedichtendag. Hoewel dit evenement officieel op donderdag plaatsvindt, wordt in Groningen al op woensdag begonnen, met de traditionele Gedignag in popclub Vera. Zie ook www.poeziemarathon.nl en www.gedichtendag.org.

 

Boek: Meesterwerk. Redactie: Daniël Dee. Uitgever: Passage. Prijs: €15 (104 blz.)