Winterboeken-expositie in het Grafisch Museum Groningen
Muziek wint verder terrein in streektaal

Stadsdichter Assen verliest regels en podium

Egbert Egbert Hovenkamp II (rechts op de foto met Simon Vinkenoog), stadsdichter van Assen, mag zijn gedichten niet langer kwijt in Het Gezinsblad, het belangrijkste huis- aan huisblad in de Drentse hoofdstad. De redactie van het blad heeft dat besloten nadat internetkrant Asser Journaal berichtte over het schrappen van regels uit een gedicht van Hovenkamp.

 

In het betreffende gedicht, getiteld Geen gedicht, stelt de boomlange, naar patchouli ruikende Asser stadsdichter onder meer de bezorging van Het Gezinsblad aan de kaak. Dit viel zo slecht bij de redactie dat zonder overleg werd besloten het mes te hanteren. Het gealarmeerde Asser Journaal sprak vervolgens van censuur, waarna de redactie van Het Gezinsblad de medewerking met Hovenkamp stopzette.

 

Hovenkamp is teleurgesteld over het redactiebesluit. “Ik schrijf iedere week voor Het Gezinsblad een gedicht over een onderwerp dat in de stad speelt. De bezorging van Het Gezinsblad is zo’n onderwerp. In de gemeenteraad wordt daarover geklaagd. Zelf word ik regelmatig aangesproken door mensen die mijn gedichten niet hebben kunnen lezen, omdat zij geen Gezinsblad hebben ontvangen.”

 

In een toelichting zegt Steven Hartog van Het Gezinsblad vooral verbolgen te zijn over het feit dat Hovenkamp met zijn verhaal naar het Asser Journaal is gestapt. “Dat schrappen van die regels had nooit mogen gebeuren. Dat is een fout geweest en daar hebben wij ook onze excuses voor aangeboden. Dat er vervolgens een verhaal in het Asser Journaal verschijnt, vinden wij geen manier van communiceren. Dan hoeft het voor ons niet meer.”

 

De Asser stadsdichter moet nu op zoek naar een nieuw podium. “Ik heb al een aanbod gekregen van Plop (een lokale politieke partij, red). Maar daar wil ik geen gebruik van maken, ik wil politiek onafhankelijk blijven. Ik hoop dat ik een plek kan krijgen in het katern met de gemeente-mededelingen, Berichten van de Brink. Dat verschijnt ook in Het Gezinsblad, maar daar heeft de redactie geen zeggenschap over. Ik ben aangesteld door de gemeente.”

 

Geen gedicht

 

Een bericht aan de gemeente

dat zegt:

weet waar u aan begonnen bent

een stadsdichter te benoemen -

doe een wezenlijk beroep op hem

via opdracht of verzoek

 

Een bericht aan dit blad

dat zegt:

speel niet alleen de rol

van ruim-gebaar-maker

dat dichter-dezes blij mag zijn

met dit podium

wees ook blij dat hij dit

zelf gebouwde

podium opstapt

 

Een bericht aan de uitnodigers

dat zegt:

ga er niet van uit

dat het wel voor niks zal zijn

en zorg voor een podium

met alles erop en eraan

zoals vooraf afgesproken

 

Een bericht aan de lezers

dat zegt:

dank voor het lezen

en de reacties

al verscheen dit blad

heel vaak niet in de bus

 

Een bericht uit het hart

dat zegt:

dat ik dit jaar dat huisje buiten mag bewonen

dat ik dit jaar vele podia mag betreden

dat ik dit jaar mag blijven laten zien

dat ik behalve dichter ook stadsdichter ben

neem 'ns een kijkje op mijn Hyves