DiDeVa Van Wissen krijgt ‘trap na’ van NRC.next
A.L. Snijders: Mooi kort en heel lang boeiend

Ramsey Nasr nieuwe Dichter des Vaderlands

Ramsey Nasr mag zich de komende vier jaar Dichter des Vaderlands noemen. De in Antwerpen woonachtige dichter en acteur heeft van de vijf genomineerde kandidaten de meeste publieksstemmen verzameld.

 

Dat is woensdagavond bekendgemaakt tijdens een live televisieprogramma van de NPS. De 35-jarige Nasr volgt Driek van Wissen op die in 2005 werd aangesteld als tweede officiële Dichter des Vaderlands, een functie die is ingesteld om onder meer de poëzie te promoten.

 

Aan de bekendmaking ging dit keer een tumultueuze verkiezingsstrijd vooraf. Veel aandacht in de media ging daarbij uit naar kandidaat Tsead Bruinja die nadrukkelijk campagne voerde terwijl andere kandidaten dit als ongepast zagen. Volgens organisator Poetry International hebben de perikelen er voor gezorgd dat bijna 20.000 stemmen zijn uitgebracht, drie keer zoveel als in 2005.

 

Nasr toonde zich compleet verrast door de uitslag. Hij benadrukte dat hij de komende vier jaar gedichten wil schrijven waarin de indentiteit in Nederland centraal staat. Bruinja toonde zich na afloop teleurgesteld. “Het is heel jammer dat mijn inspanningen niet zijn beloond. Ik wens Nasr veel succes toe en hoop dat hij met goede plannen komt.”

 

De nieuwe Dichter des Vaderlands moet vandaag meteen aan de slag. Op het programma staat onder meer de opening van de tiende Gedichtendag, 's morgens in Utrecht in het bijzijn van Driek van Wissen en Antjie Krog, dit jaar schrijver van de gedichtendagbundel Waar ik jou word.

 

Gedurende Gedichtendag worden verspreid over het land zo'n driehonderd poëzieactiviteiten gehouden. Zo worden onder meer nieuwe stadsdichters geïnstalleerd in Groningen, Zutphen en Amsterdam, terwijl vandaag in Overijssel de eerste provinciedichter van ons land wordt aangesteld.