Driek van Wissen weerspreekt Ilja Leonard Pfeijffer
Ramsey Nasr nieuwe Dichter des Vaderlands

DiDeVa Van Wissen krijgt ‘trap na’ van NRC.next

Oppenheimer Zittend Dichter des Vaderlands Driek van Wissen is boos op de redactie van NRC.next. Aanleiding is de wijze waarop de aan NRC/Handelsblad gelieerde krant is omgesprongen met zijn reactie op kritiek van collega-dichter Ilja Leonard Pfeijffer.

 

Volgens Van Wissen heeft de redactie hem dinsdag ‘een trap na’ gegeven door bij een ingezonden stuk van zijn hand een cartoon te plaatsen waarin de spot wordt gedreven met zijn poëzie. In het stuk weerspreekt Van Wissen juist aantijgingen dat het instituut Dichter des Vaderlands tot een grap is geworden.

 

De cartoon is gemaakt door Ruben L. Oppenheimer en bestaat uit een parodie op het logo van de Dichter des Vaderlands plus dichtregels als ‘Wordt dichtende prutspraat tot norm verheven?/ Wordt al wat ooit schoon was met smurrie beklad? / Vier lange jaren met versjes te leven,/ Die inzicht, noch diepgang, noch troost kunnen geven/ Bracht dichter tot al wat geen zin heeft gehad’.

 

Van Wissen heeft niet zozeer iets tegen het werk van Oppenheimer. Wat hem steekt is dat zijn ingezonden stuk eerst is ingekort en er vervolgens ruimte is gemaakt voor wat hij noemt ‘een lullig anoniem rijmpje’. Van Wissen: "Zonder duidelijk afscheiding, hetgeen verwarrend werkt. Kennelijk is het een loze reactie op mijn reactie, maar het is raar om daar mee te beginnen."

 

Volgens Van Wissen wordt daarnaast misbruik gemaakt van het logo van de Dichter des Vaderlands. "Naar mijn idee voegt het tamelijk onbeholpen scheldgedichtje niks toe. Het gaat in elk geval niet in op mijn argumenten en ik acht het eerlijk gezegd de NRC onwaardig - al betreft het hier NRC.next. Ik ervaar het als een trap na."

 

De zittend Dichter des Vaderlands heeft inmiddels mondeling excuses gekregen van NRC.next en de toezegging dat de zaak wordt opgenomen met Oppenheimer. "Volgens de redactie is de tekening er ‘een beetje door heengeglipt’. Nou vraag ik je... Het is gewoon niet netjes. Ik dacht eerst nog dat Ilja Leonard Pfeijffer die regels had gemaakt", zegt Van Wissen.