Ivo de Wijs blaast leven in stoffige Camera Obscura
Drents 3-Luik: Liefde voor het pure landschap

Winterkunst 1: ‘De verbazing van het Noorden’

OlgaWiese Op initiatief van de Klassieke Academie is met ingang van 4 december in het oude Groninger Museum aan de Praediniussingel in Groningen De verbazing van het Noorden te zien. De tentoonstelling bevat werk van 54 veelal figuratief werkende beeldende kunstenaars uit Drenthe, Groningen en Friesland. De Verbazing wil ‘een representatief bieden van de kwaliteit van de kunst in het Noorden’.

 

De tentoonstelling vloeit onder meer voort uit de discussie tussen Henk Helmantel en Kees van Twist of regionale kunst thuishoort in een regionaal museum. Het oude Groninger Museum bood tot eind vorige jaar onderdak aan het Natuurmuseum. Sindsdien wordt in Groningen nagedacht over en nieuwe bestemming, zoals een dependance van Academie Minerva.

 

De verbazing van het Noorden biedt werk van onder anderen Henk Helmantel, Matthijs Röling, Rein Pol, Jan Steen, Eddy Roos, Harro Nikkels, Olga Wiese (foto), Ruud de Rode, Douwe Elias, Peter Durieux, Xandra Donders, Flip Gaasendam, Gerard van de Weerd, Diederik Kraaijpoel, Gouke Notebomer, Karel Buskes, Pieter Pander, Jan van der Kooi en Jentsje Popma.

 

De tentoonstelling loopt tot en met 31 januari. Openingstijden: donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 - 17.00 uur. Gedurende de opening zullen steeds enkele van de deelnemende kunstenaars aanwezig zijn.