Zoon neemt liefdevol afscheid van zijn ouders
Ook het uiterlijk telt

Paul Citroen: veel portretten en nog iets anders

HeinzAronPaulCitroen ‘Portret van Heinz Aron’ (1929) door Paul Citroen

 

In museum De Fundatie in Zwolle is sinds enige tijd Paul Citroen tussen modernisme en portret te zien. De tentoonstelling blijkt een regelrechte publiekstrekker. Woensdag liepen opvallend veel ouderen rond, vermoedelijk kunstkijkers die Citroen (1896 – 1983) leerden kennen toen deze in het televisieprogramma Voor de vuist weg van Willem Duys ‘live’ portretten van beroemde gasten tekende, van onder anderen Gerard Reve en Harry Mulisch

 

De expositie in Zwolle telt zeer veel portretten. Meest aansprekend is het werk dat Citroen in de jaren twintig heeft gemaakt en in de jaren dertig toen hij zich in Nederland ontpopte als pleitbezorger voor de nieuwe kunst en het dadaïsme. Ronduit verrassend is zijn werk als (portret)fotograaf en de fotocollage Metropolis uit 1929. Op latere leeftijd toonde hij zich overigens weinig tevreden met zijn bijdrage aan het modernisme.

 

Hoewel de nadruk heel erg op portretten ligt, geschilderd en getekend, geeft de tentoonstelling met 250 werken een mooi beeld van de ontwikkeling die Citroen heeft doorgemaakt gedurende de vorige eeuw. Van leerling op een tekenschool in Berlijn en getuige van de roerige jaren twintig in Duitsland via de kunst- en bonthandel naar docent in onder meer Amsterdam en Den Haag tot gerespecteerd en bekend portrettist. Paul Citroen tussen modernisme en portret is nog tot en met 11 januari in Zwolle te zien.