Bloemlezing christelijke poëzie, met Reve
Herdenking dood Etty Hillesum in Kamp Westerbork

Miniopera Bolders ook voor fans van Rita en Geert

Bolders ‘Een verrukkelijk niemendalletje’ oordeelde recensent Peter van Strien onlangs in Dagblad van het Noorden over de miniopera Bolders die deze maand door Drenthe trekt. Daar is veel voor te zeggen, ware het niet dat de voorstelling van De Lege Ruimte en Het Kamermuziekparadijs zoveel raakvlakken met de politieke werkelijkheid heeft dat je er bijna ernstig van wordt.

 

Alleen al het libretto van Jos Visscher: gladjanus in strak pak reist door de provincie om onder het mom van een lezing stemmen te winnen voor een politieke beweging i.o. Die lezing zou moeten gaan over een bedreigde vogelsoort, de fopstaart, maar blijkt te handelen over het gevaar van de oprukkende Fin. Tijd voor actie meent G. Bolders, tijd voor een Partij tegen Finnen.

 

Bolders is bewust gesitueerd in zaaltjes zoals afgelopen zondagmiddag de Brinkzaal van hotel- en congrescentrum Eden in Emmen. Ook wordt er bewust ruim koffie en thee geschonken, door een meer dan overtuigende koffie- en theedame (alt-mezzo Gonda Jonker). En dan is er nog de film die Bolders (bariton Noud Jaspers) laat zien: een parodie op Fitna met YouTube-beelden van drinkende Finnen en saunabezoek.

 

De leider van Het Kamermuziekparadijs, Jan Misdom, liet zich voor de muziek inspireren door Mozart. Zijn voor de gelegenheid tot drie leden gereduceerde Misdom Consort grossierde zondag in Emmen in fijne miniatuurtjes die Jaspers en Jonker tot volle bloei lieten komen. Aangenaam, prettig en vlot klonk het, precies op maat voor een ontspannen muziekvoorstelling.

 

Nog geen drie kwartier neemt de ontmaskering van Bolders als een gemankeerde geest met gebroken hart in beslag. Niet te kort, niet te lang, maar voldoende om het beoogde doel te bereiken: het toegankelijk maken van opera voor een breed publiek. Dus ook voor hen die vinden dat Geert en Rita zo mooi hardop durven te zeggen waar het dreigende gevaar vandaan komt. Ook bij u in de buurt.

 

Zondag 30 november is Bolders nog te zien en te beluisteren in zalencentrum Nijmeijer aan de Markststraat 43 in Meppel. Aanvang 15.00 uur. Entree 7 euro.