Drents Schildersgenootschap in De Tamboer
Drentstalige rap en ska op ‘SDMM2’

Lynn Austin: ‘Het leven is hard, en God is er altijd’

LynnAustin Nooit gehoord van Lynn Austin? Dat duidt erop dat u nauwelijks tot geen christelijke literatuur leest. Sinds eind 2000 haar Eva’s dochters in een Nederlandse vertaling verscheen, verkocht Austin (foto Jasper van Overbeek) 250.000 boeken in ons land. Ter gelegenheid van dat aantal én het verschijnen van haar nieuwste boek, de immigrantenroman Eindelijk thuis, is de Amerikaanse schrijfster deze week op bezoek in Nederland.

 

De start van haar bible belttour, afgelopen dinsdagavond in Ermelo, bracht zo’n honderdvijftig lezers op de been. “Vorige week hadden we Anna Enquist op bezoek, een speciale avond met muziek en na afloop signeren”, vertelt Jan Riemer van boekhandel Riemer & Walinga. “Aan het eind van de avond hadden we 25 boeken verkocht. Nu worden dat er honderdvijftig. Alles wat ik heb ingekocht, gaat weg.”

 

Hoewel haar uitstraling doet denken aan een tante die ieder jaar met een nuttig cadeau komt aanzetten, is de glamourloze Austin een fenomeen. Nanja Egberts uit Harderwijk viel voor de schrijfster na lezing van Eva’s dochters. “Ik begon twaalf uur ’s middags op Tweede Pinksterdag, en ’s avonds wist ik niet meer of ik moest zitten of liggen, maar het boek móest uit. Ze schrijft prachtig over moeilijke keuzes die mensen in hun leven maken en over de worsteling met het geloof.”

 

Wat dat laatste betreft, is Austin behoorlijk liberaal. In Eindelijk thuis is sprake van incest, zelfmoord, seks voor het huwelijk, ongewenste zangerschap en nemen de hoofdpersonen – drie zussen – nadrukkelijk hun lot in eigen handen. “God duikt niet op iedere pagina op, zodat het je de keel gaat uithangen”, vertelt lezer Sonja Nieman over het werk van Austin. “Hij is er op de achtergrond, dat vind ik in boeken wel zo prettig”,

 

Het succes van Austin is geen kwestie van marketing, maar van mond-tot-mondreclame, vertelt redacteur Hella Verweij. “Ze werd aanbevolen door haar Amerikaanse uitgever. Haar manuscript sprong er echt uit. Het was kwalitatief veel beter dan wat er normaal op dat moment, op dat terrein werd aangeboden. Het mooie is, dat sinds Austin het niveau van de christelijke literatuur in zijn geheel aanzienlijk is verbeterd.”

 

Naar verhouding verkoopt Austin in Nederland beter dan in haar eigen land. “Het is moeilijk om christelijke auteurs ook buiten de christelijke kring onder de aandacht te krijgen, maar met Austin lijkt het te lukken”, vertelt uitgever Coen Verboom. “Hoe zoiets werkt? De buurvrouw van de inkoper van boekenclub ECI prees Austins werk aan. Toen de ECI eenmaal overstag was, kregen we een voet tussen de deur bij andere inkopers.”

 

Waarom ze juist in Nederland zo goed verkoopt? De schrijfster zelf zou het niet weten. “Misschien houden ze in Nederland van goede boeken?”, zegt Austin met een lachje. Om er aan toe te voegen dat ze schrijft over thema’s ‘waar mensen zich in kunnen herkennen’. “Ik probeer in al mijn boeken een positief gevoel over te brengen. Mijn boodschap is eenvoudig: ‘Het leven is hard, en God is er altijd. Ook als je moet ploeteren, kun je op hem terugvallen. Dat is alles.”

 

Optreden

 

Lynn Austin bezoekt zaterdag 22 november tussen 11.00 en 14.00 uur boekhandel Riemer & Walinga aan de Turfsingel in Groningen. Haar boeken worden uitgegeven bij uitgeverij Kok/Voorhoeve in Kampen.