Miniopera Bolders ook voor fans van Rita en Geert
Robert Smithsons Broken Circle, november 2008

Herdenking dood Etty Hillesum in Kamp Westerbork

Op 30 november 2008 is het 65 jaar geleden dat Etty Hillesum (1914 – 1943) in het vernietigingskamp Auschwitz werd vermoord. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt die dag stilgestaan bij haar leven en werk middels een tentoonstelling en een monoloog door actrice Julika Marijn.

 

Voorafgaand aan de tentoonstelling verzorgt Ria van den Brandt een inleiding over Hillesum, die vooral bekend werd door de publicatie van haar opmerkelijke dagboeken in de jaren tachtig. In de monoloog In duizend zoete armen van Julika Marijn worden de dagboeken tot leven gewekt.

 

Hillesum beschrijft in haar dagboeken haar persoonlijke ontwikkeling, haar literaire ambities en haar belangstelling voor spiritualiteit en religiositeit. Later gaan de oorlog en de jodenvervolging een steeds grotere rol spelen, onder meer nadat ze in juli 1942 als vrijwilliger naar Westerbork vertrekt.

 

De lezing begint om 14.15 uur en de voorstelling om 15.30 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Entree € 5,- inclusief een bezoek aan het museum.