Arie Storm interviewt Tim Parks in Groningen
Drents Schildersgenootschap in De Tamboer

Eisner: literair striptijdschrift met Leo Vroman

Eisner Hoewel er steeds minder albums worden verkocht en het aantal gespecialiseerde boekwinkels is gedecimeerd, bloeit de stripcultuur wel degelijk. Voorbeelden zijn de verfilming van de krantenstrip S1ngle voor televisie, de stripgedichten Edward van de Vendel & Floor de Goede en de Libris-nominatie van het album Verder. Maar ook het Stripmuseum in Groningen en de verstripping van literatuur door Dick Matena tonen het aan.

 

En nu wordt vrijdag tijdens Crossing Border Eisner gepresenteerd, een tijdschrift in de geest van Hard Gras, De Muur, Wah Wah en Bouillon, maar dan voor literaire strips en beeldverhalen. Wat daar onder verstaan moet worden, blijft na lezing van het redactioneel – een strip met als titel Café De Zwart, de hangplek voor literair Amsterdam –  nog wat vaag. “We willen aan een groot publiek laten zien dat strips ook van zichzelf ‘literair’ kunnen zijn”, vertelt redactielid Jean-Marc van Tol het glas heffend.

 

De naam Eisner spreekt ondertussen boekdelen. Het blad is vernoemd naar de Amerikaanse stripmaker Will Eisner, die met zijn verhaal Een contract met God in 1978 als eerste het principe van de plaatjes-met-praatjes overboord kieperde. In de literaire strip overheerst sindsdien soms de tekst en soms het beeld: soms zijn bladzijden conventioneel, inclusief kaders en tekstballonnen, soms experimenteel in vertel – en tekentechniek.

 

Verdwaald, een gelegenheidsproject van animatiefilmer Hisko Hulsing en dichter Ingmar Heytze, komt nog het meest in de buurt van deze omschrijving. Hulsing tekende een treinreis van Utrecht naar Haarlem, waarin volop met ruimte, tijd en details wordt gespeeld. Heytze, kandidaat Dichter des Vaderlands, zette zijn reisangst op papier. De combinatie is meer dan geslaagd: een trip in beeld en tekst over iemand die ‘op kosmische schaal is verdwaald’.

 

Eisner wil autobiografische strips, fictie, maar ook non-fictie en horror aan bod laten komen.

De afdeling literaire verstripping is met twee bijdragen vertegenwoordigd: een herpublicatie van de bespreking in strip door Milt Gross van Steinbeck’s roman The Grapes of Wrath en een voorpublicatie uit het album De kleien stad waarbij Milan Hulsing zich heeft gebaseerd op een roman uit Egypte.

 

Van tekenaars als Typex en Peter Pontiac is bekend dat ze zich aan alle afspraken en definities onttrekken, maar ronduit verrassend is de bijdrage van Leo Vroman. Vanuit zijn appartement in Forth Knox leverde hij het gedicht met Twee gezichten met twee panoramafoto’s. De eerste foto toont een landschap, op de tweede is datzelfde landschap voorzien van een met potlood getekende wolk en een bloedstroom. Literair? Jazeker. Maar een strip?

 

Of ‘het grote publiek’ rijp is voor al dit experiment is zeer de vraag - gewend als het is aan gags als De Rechter, cartoons als Toos & Henk en de nimmer eindigende avonturen van Suske en Wiske. Tegelijkertijd is het interessant, boeiend en zeker goed als de huidige rijkdom van de stripcultuur eens breed overzichtelijk wordt gepresenteerd. Met Eisner kunnen stripliefhebbers alle kanten op.

 

Tijdschrift: Eisner. Met bijdragen van o.a. Jean-Marc van Tol, Typex, Daniel Clowes, Peter Pontiac, Leo Vroman e.a.. Uitgever: Podium. Prijs: €15 (72 blz.)