Drentstalige rap en ska op ‘SDMM2’
Miniopera Bolders ook voor fans van Rita en Geert

Bloemlezing christelijke poëzie, met Reve

Brandaan De officiële presentatie vindt 25 november in Amsterdam plaats, maar in Groningen werd vrijdagavond al volop aandacht geschonken aan de Brandaan van de christelijke poëzie, een 368 bladzijden tellend overzicht van christelijke poëzie sinds 1945. Boekhandel Riemer & Walinga vormde het startpunt van een tournee langs zes boekhandels waar middels optredens de komende maanden stil wordt gestaan bij de christelijke poëzie.

 

In de bloemlezing is werk opgenomen van onder anderen Gerrit Achterberg, Ida Gerhardt, Muus Jacobse, C.O. Jellema, Willem Jan Otten, A. Marja, Hans Werkman en Rikkert Zuiderveld. Samensteller is Rien van de Berg. Uitgever Peter van Dijk spreekt van de beste poëzie uit de christelijke traditie. “Geen benauwde selectie, zo komt ook Gerard Reve met twee gedichten erin voor. Dit is de eerste bloemlezing ooit waarin gedichten van hem staan.”

 

Na Groningen doet de Brandaan-tour 27 november boekhandel Van Rietschoten in Rotterdam, 28 november boekhandel Plantage Hartman in Harderwijk (waar tevens een herdenkingssteen voor Ida Gerhardt wordt onthuld), 29 december Goedhart Boeken in Zwolle, 15 januari De Wegwijzer in Amersfoort en 6 februari De Koperen Tuin in Goes aan. De tour wordt 20 februari besloten met een studiedag aan de VU in Amsterdam.

 

De Brandaan van de christelijke poëzie verschijnt kort nadat bij uitgeverij Prometheus Symbolen worden tot cimbalen is verschenen, een overzicht met ‘de honderd mooiste Nederlandse gedichten over geloof en inspiratie’. Deze 204 bladzijde tellende uitgave is samengesteld door Abeltje Hoogenkamp en wordt aangeprezen als ‘subversief en universeel, een onmisbaar boek voor iedere poëzie- en literatuurliefhebber'.