Tachtig jaar ‘Im Westen nichts Neues’
Tweede brief aan Theo Knippenberg

Bert Natter: sierlijk debuteren doe je zó

BegeertBertNatterBert Natter werkte als journalist en uitgever alvorens hij eerder dit jaar zijn eerste roman lanceerde. Begeerte heeft ons aangeraakt is wat je noemt een uitstekend debuut: goed geschreven, overal besproken, derde druk inmiddels, bijna vierduizend exemplaren verkocht, voor drie prijzen genomineerd en veel lezingen. Zoals vrijdag in de Literaire Hemel in Amen en vier dagen later bij Flanor in Groningen.

 

"Ik heb het misschien wel gehoopt, maar nooit verwacht", zegt Natter over zijn entree. "Ik heb een tijd voor tijdschrift Rails boeken besproken, ik weet hoe het de gemiddelde debutant vergaat. Als je vijf-, zeshonderd exemplaren verkoopt mag je blij zijn. Terwijl het zeer is belangrijk om goed binnen te komen. Als de boekhandel vierhonderd exemplaren van je eerste boek onverkocht moet terugsturen, blijft dat hangen."

 

Wat nu blijft hangen, is dat Natter (Baarn, 1968) in staat is tot het vertellen van een klassiek aandoend verhaal over een tragische liefde tussen twee beschadigde geesten. En dat hij een voorkeur heeft voor onalledaagse ingrediënten. Wat bijvoorbeeld te denken van te restaureren klavecimbels? Of van het Noord-Groninger gehucht Rottum waar zijn hoofdpersoon Lucas Hunthgburth verstrikt raak in de armen van Dido Dembeck?

 

"Rottum ken ik via een vriend", verklaart Natter zijn decorkeuze. "Ik zocht een locatie met een mysterieuze uitstraling. Rottum voldoet daar perfect aan. Buiten Groningen kent bijna niemand het. De ligging is ideaal voor een roman: zo geïsoleerd dat personages sterk op elkaar aangewezen zijn. Wat het klavecimbel betreft: het is een fascinerend instrument en ik hou van klavecimbelmuziek. Zo simpel is het."

 

Ter compensatie is op de achtergrond een rol weggelegd voor de nasleep van de vuurwerkramp van Enschede. Hoofdpersoon Hunthgeburth verliest bij die ramp zijn boezemvriend, een beeldend kunstenaar, en kort daarna ook zijn baan als museumconservator. "Enschede kwam in beeld nadat ik samen met mijn vrouw voor de openingstijd bij het Rijksmuseum Twente arriveerde. We zijn toen een wandeling gaan maken door Roombeek, de getroffen wijk."

 

Natter trof er een onvermoed groot terrein aan waarin in razend tempo een wond uit het verleden wordt weggewerkt. Zijn beschrijving van de plek leverde veel lof op. "Een journalist van dagblad Tubantia belde mijn uitgever met het vermoeden dat ik in de omgeving was opgegroeid. Niet dus, ik kom uit Baarn. Ik heb Enschede gebruikt om lezers bij de les te krijgen. Dat werkt het best met een verwijzing naar recente realiteit."

 

De titel Begeerte heeft ons aangeraakt is ontleend aan De internationale en lijkt te verwijzen naar een verlangen naar vernieuwing. "Wat ik wilde, was een goed verhaal vertellen. Zoals je soms op een feest een goed verhaal wilt vertellen, maar dan langer", zegt Natter. "Mijn thema’s? Dat vind ik lastig. Laat ik voorop stellen dat ik iemand van de ambachtelijke benadering ben."

 

Het beeld van de vele lezingen is overtrokken, nuanceert hij. "Toen mijn boek dit voorjaar verscheen, besloot ik op iedere uitnodiging ’ja’ te zeggen. Omdat het goed is voor het boek, omdat het leuk is om te doen en omdat het uitermate vriendelijk is dat mensen mij uitnodigen. Het is nu even druk met een paar lezingen kort achter elkaar. Als Groningen straks voorbij is, stop ik om mij vol overgave op mijn tweede boek te concentreren."

 

lezingen

 

Bert Natter is vrijdag 14 november, samen met de Groninger schrijver Coen Peppelenbos, te gast tijdens De Literaire Hemel in Amen. Aanvang 20.30 uur, entree €9.50. Dinsdag 18/11 geeft hij een lezing bij Flanor in café Pauze in Groningen. Aanvang 20.15 uur, entree €3.