Previous month:
september 2008
Next month:
november 2008

Tien dichters kandidaat voor opvolging Driek van Wissen

Tien dichters zijn bereid gevonden om Driek van Wissen met ingang van volgend jaar op te volgen als Dichter des Vaderlands (DideVa). Het betreft Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Ruben van Gogh, Ingmar Heytze, Joke van Leeuwen, Erik Menkveld, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer en Marjoleine de Vos.

 

Dat heeft een commissie onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven bekendgemaakt. Op 2 januari onthult de commissie op welke vijf van de tien dichters daarna door het publiek gestemd kan worden. De nieuwe Dichter des Vaderlands wordt vervolgens 28 januari aangesteld tijdens een live televisieprogramma.

 

Bij het zoeken naar de opvolger van Van Wissen wordt, zoals eerder gemeld, een nieuwe procedure gevolgd. Opmerkelijk is dat de commisie die nu tien dichters bereid heeft gevonden de komende weken 'goed wil nadenken' welke vijf straks doorgaan naar een eindronde. Verder is het bekritiseerde campagne-voeren niet volledig uitgebannen: wie de meeste stemmen van het publiek verzamelt wordt uiteindelijk Dichter des Vaderlands.

 


Kunstweek duurt een maand op Ameland

Bumblebee Vanaf zaterdag vindt in heel Nederland de Kunstweek plaats, een initiatief waarbij musea, galerieën en kunstuitlenen middels verschillende acties en aanbiedingen het publieksbereik proberen te vergroten. De week wordt vrijdagavond in het Stedelijk Museum Schiedam geopend met de verkiezing van de Kunstenaar van het Jaar 2008. Naar verluidt wordt het dit keer Henk Helmantel.

 

Duurt de week op het vasteland negen dagen, op Ameland trekken ze er een maand voor uit. Zo heeft beeldend kunstenaar Timo Mank op Second Life een digitale playground ingericht waar een groot aantal kunstenaars en performers gedurende de hele maand november evenementen entameren op het gebied van soundart, interactive design en videokunst. Zie ook www.diteiland.nl

 

Verder is op verschillende binnen- en buitenlocaties op het eiland werk te zien onder anderen Martin Tissing, Gjalt Blaauw, Helma Finze. Gert Sennema, Krin Rinsema en Els Otten. Saskia Boelsums en Peter Veen presenteren in het voormalige tropische zwembad Aqua Plaza in Nes hun nieuwe installatie Boot. Voor een voorproefje zie www.isadora.nl

 

Op diezelfde locatie is tevens het terracotta vrouwenleger van Marineke Leijenhorst te zien: 16 menshoge beelden geïnspireerd op het Chinese (mannen)leger, dat afgelopen jaar in het Drents Museum in Assen werd tentoongesteld. Voor meer informatie over de Kunstmaand Ameland zie www.kunstmaandameland.com.

 

Terug naar het vaste land: in het Noorden nemen zes locaties deel aan de Kunstweek. Het betreft Drents Museum in Assen, Museums Vledder in Vledder, Kunsthuis Secretarie in Meppel, galerie de Herkenning in Wittelte, galerie Aanblick in Haren en galerie Beeldkracht in Scheemda. Iedere bezoeker aan een van de deelnemende instellingen krijgt een kleine attentie en wie een kunstwerk koopt of huurt krijgt een ets van Ad Arma, vorig jaar verkozen tot Kunstenaar van het Jaar.

 

Verder verschijnt het nieuwe Kunstweekboek 2008/2009 met afbeeldingen van werken van onder anderen Corneille, Ans Markus en Henk Helmantel, en bijdragen van Adriaan van Dis en Rudi van Dantzig. Daarnaast wordt de derde editie van de uitgave Wie is wie in de kunstwereld uitgebracht met een actueel overzicht van de 171 meest invloedrijke personen in de Nederlandse kunst. Meer informatie op www.kunstweek.nl.

 

 

 

 


Kamps Rolde moet deuren galerie sluiten

Galerie Kamps moet de deuren sluiten. In opdracht van stichting Het Drentse Landschap heeft een deurwaarder galeriehouder Rolf Brilstra, zijn echtgenoot Sylvia Oosterhuis en hun dochter Willemijn Brilstra gesommeerd de monumentale boerderij bij Rolde voor 14 november te verlaten.

 

Aanleiding is een grote huurachterstand bij Het Drentse Landschap, eigenaar van het in 2004 geheel gerestaureerde onderkomen. De Brilstras en Oosterhuis kregen in 2006 toestemming om een galerie en bed & breakfast te beginnen in Kamps Rolde. Brilstra, zijn dochter en vrouw wilden donderdag niet reageren.

 

De website van hun galerie is inmiddels gesloten. Vrijdag wordt in zowel Rolde als Tynaarlo door gerechtsdeurwaarder Weggemans uit Emmen een executieverkoop gehouden van goederen van Rolf Brilstra. In wiens opdracht dit gebeurt wil Weggemans niet zeggen.

 

Galerie Kamps raakte deze zomer in opspraak nadat een groep vooraanstaande beeldend kunstenaars met name Rolf Brilstra betichtte van het achterhouden van geld voor verkochte kunstwerken. Zes kunstenaars, onder wie leden van het Drents Schildergenootschap (DSG), hebben woensdag advocatenkantoor Schuurmans uit Roden gevraagd juridische stappen te ondernemen.

 

Volgens beeldend kunstenaar Annemarie de Groot uit Groningen zijn die stappen onder meer bedoeld om geld terug te krijgen. De schade wordt door de kunstenaars becijferd op ruim 30.000 euro. Om het totaalbedrag in beeld te krijgen heeft voorzitter Siemen Dijkstra kunstkopers opgeroepen gekopieerde facturen van Brilstra naar het genootschap op te sturen.

 

Met hun actie willen de zes kunstenaars einde maken aan wat ze noemen ‘de schadelijke praktijken van Rolf Brilstra’. Diens bemoeienis met Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen leidde in september nog tot het opstappen van de expositiecommissie omdat de voorzitter van Pictura in zee wilde met Brilstra.


Flarfs, gemurmel en Drentstalige erotische poëzie

De eerste twee weken werd de kunst- en taalexpositie Het KunstWoord in het voormalig Glasmuseum aan de Brinkstraat 5 in Hoogeveen door honderden belangstellenden bezocht. Ze zagen 'zomersprookjes' uit een glazen schelp komen, hoe letters 'de Lof der Zoetheid' vormden, een 'murmelmachine' die onophoudelijk K-woorden uitbraakte en hoe met behulp van internet flarf-gedichten worden gemaakt.

 

Zondag 2 november wordt Het KunstWoord voortgezet met wederom installaties die (kunst)taal produceren en vanaf 14.00 uur met optredens van de dichters Delia Bremer en Ria Westerhuis. Westerhuis is gespecialiseerd in het schrijven van gedichten en korte verhalen in ‘de streektaal van de Reest’. Bremer is onder meer bekend van ‘Dichter Thuis’ en het dichtkunstproject ‘Laat Je Horen In Drenthe’. Gezamenlijk werken ze aan de eerste Drentstalige erotische poëziebundel. Zondag geven ze een voorproefje.

 

Het KunstWoord is nog tot 10 december te bezoeken, steeds op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.kunstwoord.nl.


Anneke Claus - deze dame durft

AnnekeClaus Gedoe op Grote Markt. Twee agenten te paard proberen te verhinderen dat in het hart van Groningen een schaftkeet wordt geparkeerd van waaruit dichters spreekuur kunnen houden. De keet oog gammel, een kentekenplaat ontbreekt, laat staan de benodigde vergunning. Rense Sinkgraven, stadsdichter en kwade genius, moet praten als brugman om een bekeuring te voorkomen.

 

Anneke Claus (foto: Kees van de Veen/DvhN) ziet het op een afstandje gebeuren, zij mag straks gastvrouw spelen in de muf ruikende keet. “Het idee is dat mensen met hun teksten langskomen en dat ik ze dan adviezen verstrek”, vertelt ze. “Een beetje vreemd misschien. Alsof ík een expert ben. Ik weet soms van mijn eigen teksten niets eens precies hoe ze zijn ontstaan.”

 

Ze bladert in haar dichtbundel Dat was dat, zoekend naar het tegendeel. “Ik las op een website zinnen over het veranderende klimaat: ‘tweeduizenddrie: vrij koud, normaal, zeer zonnig/ extreem warm, droog, zonnig’. Heel bijzondere taal. Vervolgens heb ik mijn wisselende gemoedstoestanden daar aan gekoppeld . Zo is het gedicht Karakter van zomer en winter 2001 – 2007 ontstaan.”

 

Drie afdelingen telt haar nieuwe bundel. In de eerste staan gedichten over haar jeugd, de tweede bevat ‘correspondentie’, in de derde reflecteert ze op zichzelf. Centrale thema’s zijn vriendschap, zelfbeeld, leven en overleven. Dat was dat is autobiografischer dan Bonzia!, zegt Claus. De taal is bondiger en schaarser geworden en heeft meer vorm gekregen.

 

Dat was dat is gepresenteerd als een afrekening. De bundel bevat poëzie waarin Claus (Doetinchem, 1979) zichzelf én haar omgeving niet spaart. Zo haalt ze venijnig uit naar verraderlijke vrienden (Wat ik Jaap nog wilde zeggen), klaagt ze over haar frêle lichaam (Post Mortem) en de zelfingenomen wereld om haar heen (Wat wij). Deze dame durft, is een gedachte die bij lezing regelmatig boven komt drijven.

 

“Ik vind het interessant om te kijken hoe ver je kunt gaan”, legt ze uit. “Kun je dit zeggen? Kun je dat zeggen? Ik zoek graag grenzen en taboes op. Niet alleen in mijn eigen poëzie, maar ook als ik naar de bioscoop ga, of naar het theater. Voorstellingen die shockeren vertellen vaak het meest over morele ethische kwesties, over waar je zelf staat.”

 

DatWasDat In de verantwoording van haar bundel vraagt Claus lezers te reageren als zichzelf – terecht of onterecht – in haar gedichten herkennen. “Ik ben er niet op uit om mensen te beledigen”, zegt ze. “Ik kan niet anders dan autobiografisch schrijven, wat niet wil zeggen dat alles letterlijk moet worden genomen. We hebben te maken met een sublimatie van de realiteit, niet met de werkelijkheid zelf.”

 

Claus studeerde romaanse talen en culturen aan de universiteit in Groningen, ze vertaalt, schrijft verhalen, maakt tekeningen en speelt piano. “Dat zit elkaar niet in de weg”, zegt ze.  Dichten lijkt zo’n beetje haar core-business aan het worden. Vooral optreden doet ze graag. “Ik wil mijn teksten belichamen. Het is een natuurlijke behoefte. Dat het voor een klein publiek is, daar zit ik niet mee. Het intieme maakt het juist zo spannend.”

 

De dichtbundel ‘Dat was dat’ van Anneke Claus is verschenen bij uitgeverij Passage (64 blz, €14,50). Zie ook www.annekeclaus.nl


‘Life is a festival’ van Don Diablo

LifeIsAFestival Wie het tourschema van Don Diablo bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat Don Schipper een onwaarschijnlijk drukbezet man is. Hij vliegt als dj van hot naar her, en doet onwaarschijnlijk veel dingen tegelijk (produceren en mixen). Het mag een wonder heten dat hij überhaupt tijd over heeft om zelf muziek te maken.

 

En is dus is Life is a festival pas zijn tweede soloalbum sinds 1997, het jaar waarin hij zich met Is anybody out there? voor het eerst als Don Diablo presenteerde. Meest opvallende verschil met 2Faced, zijn artiestendebuut uit 2004, is dat hij nu toetsen prefereert boven snaren, zonder dat het ten koste is gegaan van het in your face-karakter van zijn muziek.

 

Don Diablo maakt nog steeds dance met een scherp randje, geschikt voor ruim na middernacht als de dansvloer verder opgezweept moet worden: vervormd, metalig, schurend, stuwend. Getuige tracks als I am not from France (waarin Alex Gopher, Cassius en Daft Punk door de mangel worden gehaald) en Get on the floor mag hij naast rock ook graag flirten met funk, electro en minimale techno.

 

Maar een huiskamer is geen club. Als luisteralbum valt Life is a festival een beetje tegen. De sound en productie mogen dan dik in orde zijn (Home sweet home), de composities zijn dat lang niet altijd. Slechts het titelnummer Life is a festival en de synthipopstamper Music is my life steken er werkelijk met kop en schouders boven uit. Nota bene nummers waarin Don Diablo zich van zijn minst gedurfde kant laat zien.

 

Cd: Life is a festival. Door: Don Diablo. Platenlabel: Sellout Sessions/Sony BMG


Stedelijk Museum Zwolle eert Hendrik Broer

RommelhoekjeHendrikBroer Het Stedelijk Museum Zwolle toont van 31 oktober tot en met 18 januari een overzicht van het werk van kunstschilder Hendrik Broer (Giethoorn, 1886 – Meppel, 1968). Aanleiding is het vijftigste sterfjaar van Broer, een voormalige landarbeider en kippenfokker.

 

Zijn kunstzinnige talent werd ontdekt toen hij op jonge leeftijd, tijdens een verblijf in het Sophia ziekenhuis in Zwolle, zijn tekeningen liet zien. Vervolgens werd hem de gelegenheid geboden voor lessen naar Amsterdam te gaan waar hij geboeid raakte door het impressionisme.

 

Rond 1914 woonde Broer enkele jaren in Blaricum. Daarna vestigde hij zich in 1919 korte tijd in Parijs, waar hij het vertrouwen in zijn schilderkunst verloor. Hij keerde terug naar Nederland en begon een kippenfokkerij in Maarn. In de periode tussen 1921 en 1938 raakte hij zijn penseel niet meer aan, tot vrienden hem adviseerden naar Giethoorn te komen.

 

Broer werkte zijn hele leven in afzondering. Hij verkocht weinig werken. Kort na de oorlog exposeerde hij in het Rijksmuseum in Amsterdam vijf schilderijen in de tentoonstelling Kunst in Vrijheid. In 1959 kreeg hij een grote overzichtstentoonstelling in het toenmalige Provinciaal Overijssels Museum. De 32 werken die hij toen aan het museum heeft geschonken, afkomstig uit de verschillende periodes, worden nu geëxposeerd.

 


Lezing: de geweldadige dood van Hester van Nierop

Marlies van der Kouwe. Natalee Holloway. Op 19 september 1998 werd in Juárez, een industriestad in Mexico, het lichaam gevonden van de 28-jarige Hester van Nierop. Ze was bewusteloos geslagen, verkracht en op een hotelkamer vermoord. Haar moeder, Arsène van Nierop, ging op zoek naar de toedracht en ontdekte dat de afgelopen tien jaar in Juárez 500 vrouwen om het leven zijn gebracht en rond de 5000 vrouwen worden vermist.

Op uitnodiging van boekhandel Planteyn Boeken komt Van Nierop 28 oktober naar Steenwijk om te vertellen over haar ervaringen na de dood van haar dochter, nu tien jaar geleden. Veel aandacht gaat daarbij uit naar het boek dat ze over haar ervaringen als moeder schreef, Noodkreet uit Juárez, en de stichting Hester tegen geweld. Aanvang is 20.00 uur aan de Gasthuisstraat 19, Steenwijk. Entree €3,50. Reserveren via [email protected] of 0521-515439.


Woest en Ledig terug uit het British Museum

Webster Soms loopt het net even anders. Niet de bijdrage Mask II (2001) van Ron Mueck, maar het werk Dark Stuff (foto) van Tim Noble en Sue Webster bleek het meest indrukwekkende onderdeel van de tentoonstelling Statuephilia die op dit moment te zien is in het British Museum in Londen. Twee spiesen met klonteringen van botten en kadavers; de schaduwen vormen de silhouetten van een doorboorde mannen- en een vrouwenkop.

 

Noble en Webster werken al vijftien jaar samen - ik had nog nooit van het duo gehoord. Hun Dark stuff (2008) is geïnspireerd op de Egyptische collectie van het museum en samengesteld uit prooiresten die door katten bijeen zijn gebracht en vervolgens door de kunstenaars gemummificeerd: 67 veldmuizen, 47 ratten, 44 spitsmuizen, 1 vos, 1 eekhoorn, 1 wezel, 13 kraaien, 7 kauwtjes, 1 spreeuw, 1 mus, 1 roodborstje, 1 egels, 1 salamander en 3 slakkenhuizen.

 

Met Statuephilia wil het British Museum een overzicht geven van de hedendaagse Britse beeldhouwkunst. Vijf vooraanstaande kunstenaars zijn gevraagd werk af te staan voor een tijdelijke plek in de bestaande collectie. Naast Noble en Webster, die tussen de Egyptische kunst een plek kregen, en Mueck, wiens werk onderdeel is van een tentoonstelling over leven en dood, gaat het om Antony Gormley, Marc Quinn en Damien Hirst.

 

Van Hirst is Cornucopia (2008) te zien, een verzameling beschilderde plastic schedels. Quinn stond zijn Siren (2007) af, een inmiddels bekend beeld van goud gemaakt naar de beeltenis van fotomodel Kate Moss in een acrobatische pose: met het hoofd tussen de benen, als een circusartieste. Van Gormely is het imposante Case for an Angel I (1989) te zien, een manfiguur met reusachtige vleugels van pleisterwerk, fiberglas, lood en staal.  Statuephilia loopt nog tot en met 25 januari.


Woest en Ledig in the British Museum

RonMueck Wegens een kort verblijf in Londen, voor onder meer een bezoek aan de tentoonstelling Statuephilia met werk van Ron Mueck (foto) in the British Museum, is Woest en Ledig tijdelijk non-actief. Maandag wordt de berichtenstroom hervat.