Poppen, poppen en nog eens poppen
Carla Stedehouder dingt naar ArtOlive Kunstprijs

Wel verkocht, maar nog steeds niet afgerekend

BaloerveldAfman  

‘Ballooerveld’ (olieverf op doek) van Christiaan Afman

 

Keramiste Lydeke von Dülmen Krumpelmann, telg uit een beroemde kunstenaarsfamilie, vond het begin 2007 nog allemaal prachtig. “Een galerie in de monumentale boerderij Kamps in Rolde, het dorp waar ik ben opgegroeid. Ik stelde galeriehouder Rolf Brilstra daarom voor er een schilderij op te hangen dat mijn vader nog heeft gemaakt. De opening was een groot succes. Het zag er heel goed uit.”

 

Kort daarop polste Brilstra haar of ze nog exposanten wist voor de tweede tentoonstelling. Von Dülmen Krumpelmann stelde haar partner voor, kunstschilder Arend Kuiper. “Daar heeft Brilstra naar eigen zeggen toen twee werken van verkocht. Het rare was: hij betaalde maar niet. Wij overleggen, afspraken maken en wachten. Arend is een maand voor hem thuisgebleven. Uiteindelijk bleken die werken helemaal niet verkocht.”

 

Nu, ruim een jaar later, heeft Lydeke von Dülmen Krumpelmann spijt dat ze haar ervaringen met galerie Kamps niet heeft doorverteld. “We hebben de werken terug. Als ik zo’n beetje om mij heen luister, zijn wij daarmee goed weggekomen. Ik ben vreselijk opgelucht. Maar ik zit er wel mee dat ik andere kunstenaars niet heb gewaarschuwd.”

 

Rolf Brilstra wordt al maanden achtervolgd door schuldeisers. Zeker acht kunstenaars zeggen geld van hem tegoed te hebben, bij elkaar ruim 35.000 euro. Nog meer kunstenaars willen niet langer door hem vertegenwoordigd worden. “Ik raad mensen af met Brilstra in zee te gaan”, zegt Ralph Douglas. “Ik ben bij die galerie weg,” zegt Geurt Busser. “Ik overweeg mijn werk op te halen”, zegt Herman Kolker.

 

Tom Hageman, kunstschilder en gezicht van de Klassieke Academie in Groningen, leerde Rolf Brilstra en zijn galerie november vorig jaar kennen tijdens Kunst op Tien, een manifestatie met werk van leerlingen en docenten van de academie. Bezoekers werden met autobussen langs tien galeries in Drenthe, Groningen en Friesland vervoerd. Vervoerder Jan Hofstra zegt nooit betaald te zijn.

 

Hageman exposeerde zelf werk bij Kamps in Rolde. “De academie zou tien procent van de opbrengst krijgen, maar ik heb nooit een afrekening gezien”, zegt hij. “Zelf ben ik er schadevrij uitgesprongen, omdat ik niets heb verkocht. Een geluk bij een ongeluk. Toen ik hoorde dat er meer problemen waren, heb ik Brilstra in de wacht gezet.”

 

Rond de jaarwisseling organiseerde Brilstra de tentoonstelling ‘Nieuwjaar in Drenthe’ met werk van het Drents Schildergenootschap. Van Jan van Loon, Siemen Dijkstra en Annemarie de Groot werd veel verkocht. Volgens een inventarisatie voor bijna 20.000 euro. “Een heel nare toestand. Niemand is betaald. Brilstra komt nooit afspraken na,” zegt De Groot in afwachting van 2500 euro.

 

In maart ging het mis tijdens de tentoonstelling ‘Rondom het wad’ met werk van Dick Oostra en Tom Beijl. Van Oostra zouden drie werken zijn verkocht, het bleken er twee, maar geld (2500 euro) kwam er niet. Van Beijl werden zes van de acht werken verkocht, voor zo’n 12.000 euro. “Ik heb nog geen cent gezien en vrees het ergste.”

 

Christiaan Afman exposeerde in juni bij Kamps. Hij verkocht twee werken voor 2000 euro, maar zag tot op heden geen geld. “Toen ik mijn werk bij Brilstra had ingeleverd, kreeg ik een waarschuwing van het Centrum Beeldende Kunst in Assen. Net te laat.” Roelof Offereins van het CBK: “Ik ben woest geworden toen ik hoorde hoe bij Kamps met kunstenaars wordt omgesprongen. Het is ongehoord.”

 

Siemen Dijkstra, voorzitter van het Drents Schildersgenoot en zelf voor 5000 euro gedupeerd, wil het er niet bij laten zitten. “Ik heb deze zomer extra moeten werken om dit gat weer op te vullen. Dat heeft een erg somber werk opgeleverd, en zoiets verkoopt natuurlijk niet makkelijk. Ons geduld is op. Deze man moet gestopt worden.”

 

Rolf Brilstra reageert gelaten op de beschuldigingen. “Ik betreur dat het zo is gelopen, maar als mensen niet willen luisteren, dan houdt het op,” zegt hij. De galeriehouder houdt het aantal kunstenaars dat nog geld tegoed heeft op vijf en ontkent dat het om een bedrag van ruim 35.000 euro zou gaan.

 

De betalingsproblemen zijn volgens Brilstra ontstaan toen bij zijn verhuizing vanuit Amersfoort naar Rolde zijn dossier bij de belastingdienst in Emmen zoekraakte. Deze week denkt hij tot een oplossing te komen. Daarna wil hij werken aan het herstel van vertrouwen door onder meer door kopers van kunstwerken rechtstreeks aan de kunstenaars te laten betalen waarna de kunstenaars met de galerie moet afrekenen.

 

Brilstra werkte naar eigen zeggen jarenlang vanuit Zuid-Korea als lobbyist voor Nederlandse bedrijven en keerde vlak voor de eeuwwisseling vanwege gezondheidsreden terug naar Nederland. In 2006 kreeg hij toestemming van het Drentse Landschap om een galerie annex bed and breakfast te beginnen in boerderij Kamps in Rolde.