Geluiden bij Woest en Ledig (4)
Poppen, poppen en nog eens poppen

Galeriehouder Kamps Rolde wekt woede kunstenaars

Galerie Kamps in Rolde heeft zich de woede op de hals gehaald van een groot aantal vooraanstaande beeldend kunstenaars in het Noorden. Ze betichten galeriehouder Rolf Brilstra van het zoekmaken van schilderijen, het achterhouden van geld voor verkocht werk en het niet nakomen van afspraken.

 

De kunstenaars, onder wie Tom Beijl, Jan van Loon, Siemen Dijkstra en Annemarie de Groot, hebben gezamenlijk meer dan 35.000 euro van Brilstra tegoed. Daarnaast heeft de galeriehouder schulden gemaakt bij onder meer stichting Het Drentse Landschap, van wie een monumentale boerderij wordt gepacht.

 

Brilstra bevestigt het bestaan van enkele betalingsproblemen. Als oorzaak noemt hij het zoekraken van een dossier bij de belastingdienst in Emmen. “Donderdag heb ik daar een gesprek over. Binnen twee weken denk ik dat alle problemen voorbij zijn. Zo niet, dan zoek ik andere oplossingen.”

 

Voor de kunstenaars is het geduld echter op, ze geloven Brilstra niet. Omdat de galeriehouder eerder niet reageerde op een ingeschakelde gerechtsdeurwaarder overleggen ze deze week over juridische stappen. Ook het Drentse Landschap neemt deze week een besluit over stappen tegen Brilstra, zo kondigde directeur Van der Bilt maandag aan.