Gluren door de patrijspoort van de erotiek
Songfestival met Drentstalige liedjes

Bert Kiewiet (1918 – 2008)

BertKiewiet Zaterdag wordt in besloten kring Bert Kiewiet gecremeerd. De beeldhouwer uit Mantinge voorzag een groot aantal plaatsen in Drenthe van figuratieve beelden: de smid van Gieten, de non van Weiteveen, de dichter van Beilen, de museumbezoekers van Assen, de turfschipper van Drogteropslagen.

 

De aan een hartaanval overleden Kiewiet wist als geen ander wat er van een beeldend kunstenaar werd verlangd: figuratieve beelden waar iedereen wel iets mee heeft. Steevast van brons en gemaakt met veel vakmanschap.

 

Nadat hij zich in het midden van de jaren zeventig in Drenthe vestigde, groeide Kiewiet uit tot een veelgevraagd beeldhouwer. Vrijwel ieder gemeentebestuur in Drenthe klopte bij hem aan met het verzoek een beeld te leveren voor de openbare ruimte. Vooral in de jaren tachtig vervulde hij de ene na de andere opdracht, van Annerveenschekanaal tot Zuidwolde.

 

Kiewiet, geboren in Amsterdam, raakte in de ban van de beeldhouwkunst toen hij in de jaren zestig als tekenleraar moest invallen bij een les modelboetseren. Zijn voorkeur ging aanvankelijk uit naar vrouwfiguren, later legde hij zich ook toe op het verbeelden van het alledaagse leven en (verdwenen) ambachten. Het maakte zijn werk geliefd bij een groot publiek.

 

Hoewel hij zich altijd nadrukkelijk in Drenthe heeft gemanifesteerd, was Kiewiet ook elders actief. Zo maakte hij beelden voor Schiphol en het World Trade Centre in Amsterdam, de Amerikaanse stad Holland in Michigan, maar ook voor het Academisch Ziekenhuis in Groningen.

 

Kiewiet creëerde in de loop der jaren meer dan honderd beelden. Soms ging het om solitaire figuren zoals Lezend meisje in Emmen en De grondwerker in Linde, maar opvallend vaak ook om duo’s en groepen zoals Winkelende vrouwen in Beilen en Overleg in Assen. Zijn laatste opdracht kreeg Kiewiet begin januari: een eerbetoon aan de veenarbeider in Klazienaveen. De onthulling stond gepland voor volgend jaar.