Bril en Chabot schrijven aan langste liefdesbrief ooit
Daniël Lohues eindelijk in de bibliotheek

Verboden te zoenen

Verbodentezoenen De zoete verwarring wordt verliefdheid wel genoemd. Maar voor de hoofdpersoon in de nieuwe jeugdroman van Gonneke Huizing is verliefdheid eerder verwarrend dan zoet. Het is ook nogal wat: in havo 4 zitten terwijl hormonen door het lijf gieren en dan les krijgen van een aantrekkelijke, jonge leraar Nederlands. Berber heeft het er behoorlijk moeilijk mee.

Verboden te zoenen is derde, wederom knap geschreven bijdrage van Huizing (Groningen, 1960) aan de Life-reeks van uitgeverij Holland, een serie prettig vormgegeven pockets voor middelbare scholieren. De eerste aflevering, 4-love (2005), was opgezet rond een eenzaam meisje dat zich tot dubieus modellenwerk laat verleiden. In het nog beter geslaagde Babylove (2007) draaide alles om een ongewenste zwangerschap.

Berber doet er in Verboden te zoenen behoorlijk lang over voor ze begrijpt dat ze op de nieuwe leraar, Djanno, valt. En daarna begint de onzekerheid pas goed, want ze weet dat het eigenlijk niet kan, hoe jong en aantrekkelijk de leraar ook is. Huizing laat het daar niet bij. Ze verzwakt de positie van Berber verder door haar thuis op te zadelen met een jong broertje, een huilbaby, en door haar uit het hockeyteam te laten zetten.

Op bladzijde 86 gaat Berber voor de bijl. Ze zoekt Djanno op in zijn woning, hij woont in een studentenhuis. Ze twijfelt nog even over zijn geaardheid, maar gaat dan voor hem staan. ‘Ze was niet in staat iets anders te doen dan te staan en hem aan te kijken.’ Djanno wijst haar af. ‘Je moet iemand van haar eigen leeftijd kiezen’, zegt hij. ‘Die wil ik niet. Ik wil jou’, reageert Berber.

Wat daarna gebeurt, houden we onder de pet. De plot, hoe spannend, slim en opwindend ook geschreven, is niet beste deel uit Verboden te zoenen. Dat heeft vooral te maken met de keuze van Huizing om vast te houden aan het perspectief van de scholiere. Veel begrip voor Djanno, die toch ook niet van steen is, krijgen daardoor we niet. Voor het evenwicht was het beter als van zijn worsteling meer werk was gemaakt.

Daar staat tegenover dat Huizing Berber sterk naar voren laat komen als een zelfstandige meid, iemand die weliswaar door liefde en lust heen en weer wordt geslingerd, maar uiteindelijk op eigen benen blijft staan. Net bij als Kim in Babylove hebben we hier te maken met een degelijke jongedame met een hart en hersenen. Ook dat is te prijzen: het maakt deze realistische jeugdroman er nog realistischer op.

Boek: Verboden te zoenen. Auteur: Gonneke Huizing. Uitgever: Holland. Prijs: €9,95 (128 blz.)