Sjoemelgedicht in verzamelbundel Waskowsky
13-5-08
Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen hebben midden jaren tachtig een gedicht van Van Wissen laten opnemen in de bundel Verzamelde gedichten van Riekus Waskowsky (1932 – 1977). Dat schrijft Herman Sandman in Arcadia der poëten, het donderdag te verschijnen naslagwerk over het literaire leven in de stad Groningen tussen 1945 en 2005.
Rawie en Van Wissen leverden het slechts vier regels tellende gedicht in toen uitgever Bert Bakker in 1985 namens samensteller Rien Vroegindeweij verlegen zat om werk van Waskowsky uit zijn Groninger periode. “Zoiets moest je ons natuurlijk niet vragen”, vertelt Rawie in het met veel anecdotes gevulde Arcadia der poëten:
Een vrouw mag dan
Pakweg duizend gezichten hebben
Haar borsten
Zijn op een hand te tellen
Rawie: “Driek had deze nog liggen toen hij Buddingh’-achtige dingen schreef. Als je de bronvermelding achter in de Verzamelde gedichten leest, kun je al nattigheid voelen. Er wordt verwezen naar nummer 17 uit de eerste jaargang van De Nieuwe Clercke en die is nooit verschenen.”
De in Rotterdam geboren Waskowsky woonde tussen 1962 en 1973 in Groningen. In Arcadia der poëten wordt hij afgeschilderd als iemand die bij dichtersmanifestaties altijd het meeste geld wilde. “Hij was immers de belangrijkste man. Als je de poëzie nu leest, godogodogod. Hij begon goed en eindigde verschrikkelijk. Maar wat er ook over hem werd gezegd: het was een swingende vogel.”
Arcadia der Poëten is een uitgave van uitgeverij Passage (360 blz, €19.90). Rond de verschijning van het boek staat een reeks activiteiten gepland. Zo ligt het in de bedoeling om donderdag een groepsportret te maken van alle nog levende Groninger literatoren.
Voorts is tot en met 24 mei in in de Centrale Bibiotheek in Groningen een tentoonstelling ingericht met foto’s en boeken die in het boek van Herman Sandman worden genoemd en richt boekhandel Selexyz Scholtens in Groningen een etalage in rond de uitgave. Op 22 mei interviewt Douwe van der Bijl om 20.00 uur journalist Sandman in de Centrale Bibliotheek van Groningen. Zie ook www.uitgeverijpassage.nl.