Ingetogen beelden versus het grote gebaar
Doe Maar Dicht Maar wacht tweede fusie

Ken uw Groninger schrijvers en dichters

200805153659_2 

Daar staan ze dan, alle Groninger schrijvers en dichters die donderdag bij de Groninger Archieven aanwezig waren voor de presentatie van Arcadia der poëten, het belangwekkende boek waarin journalist Herman Sandman het literaire leven in de stad Groningen tussen 1945 en 2005 beschrijft. Sommige zijn landelijk bekend, anderen nauwelijks.

Onder degene die alle literatoren op de foto bij naam kan noemen, verloot Dagblad van het Noorden een exemplaar van Arcadia der poëten. Inzenden kan tot 20 mei, 12.00 uur via [email protected].

Vijf jaar heeft Sandman aan het boek gewerkt. Hij dook in de archieven en sprak met alle nog levende sleutelfiguren uit het literaire leven van Groningen. Het resultaat laat zien dat in de stad Groningen de afgelopen zestig jaar een levendig literair klimaat is ontstaan.

Startpunt van Arcadia der poëten is het einde van de Tweede Wereldoorlog als de meeste bekende schrijvers de stad hebben verlaten en Hendrik de Vries het vaandel wapperend mag houden. Via de jaren vijftig en zestig – W.F. Hermans, Belcampo – voert Sandman de lezer mee naar het beroemde literair café AaBC van de latere boekverkoper Albert Hogeveen om uiteindelijk uit te komen bij het ‘hoogtepunt’, de benoeming van Driek van Wissen tot Dichter des Vaderlands in 2005.