Op komst: Zeuvendaagse, het boek
Hier nu langs het lange diepe water

Eeuwige Moes. Ode aan het gewas

Afgelopen maand vergaderden ministers en staatshoofden in Bonn over maatregelen om teruggang van de verscheidenheid aan gewassen tegen te gaan. De NPS speelt op deze conferentie in met de documentaire Eeuwige Moes. Ode aan het gewas van Catherine van Campen over Ruurd Walrecht, teler van zeldzame groentesoorten in Veenhuizen.

 

Walrecht bouwde vanaf midden de jaren negentig op zijn ‘oerakker’ in Veenhuizen een collectie van honderden met uitsterven bedreigde gewassen op, maar emigreerde van de ene op de andere dag naar Zweden. Waarom precies bleef lang een raadsel. Naar verluidt was Walrecht de tegenwerking en teleurstellingen beu. In de documentaire vertelt een bont gezelschap achterblijvers het verhaal van een bezeten teler en zijn Groene Ark.

 

Walrecht groeide op tussen de groente- en fruittelers en leerde op jonge leeftijd over rafelkool, mollestaart en andere zeldzaam geworden gewassen. Zijn kennis bracht hij in praktijk op een akker onder de rook van de gevangenis in Veenhuizen waar landbouwminister Veerman en koningin Beatrix een kijkje kwamen nemen.

 

Eeuwige Moes is voor een groot deel in Veenhuizen en omgeving opgenomen, met uitstapjes naar Wageningen, Friesland en de Ardennen. Aan het woord komt onder meer Boele Ytsma, een voormalig predikant met wie Walrecht nauw heeft samengewerkt. Volgens de makers proberen alle in film geportretteerde personen, ieder op hun eigen manier, in evenwicht met hun natuurlijke omgeving te leven.

 

Uitzending

 

‘Eeuwige Moes’ is 29/5 te zien op Nederland 2 om 22.50 uur. Na uitzending is de DVD van de film te koop á € 17 (inclusief verzendkosten) via info@zuidenwind.nl