Ken uw Groninger schrijvers en dichters
Jules Deelder beste dj, Ellen ten Damme beste zangeres

Doe Maar Dicht Maar wacht tweede fusie

Doe Maar Dicht Maar in Groningen, de School der Poëzie in Amsterdam en stichting Kinderen en Poëzie in Drunen moeten voor 2011 fuseren. Dat stelt de raad voor cultuur als voorwaarde willen de organisaties in aanmerking blijven komen voor rijkssteun.

Doe Maar Dicht Maar en stichting Kinderen en Poëzie hebben de handen al vorig jaar ineengeslagen. Met ingang van 2009 willen zij verder als het Poëziepaleis, een organisatie die basis- en middelbare scholieren in contact brengt met poëzie. Een fusie met de Amsterdammers moet leiden tot een ‘langjarig en gedifferentieerd aanbod op het gebied van poëzie’.

Volgens Inge Kappert van Doe Maar Dicht Maar staat het Poëziepaleis open voor verdergaande samenwerking. Voornaamste hindernis lijkt de vestigingplaats van de nieuwe organisatie. Doe Maar Dicht Maar houdt vast aan Groningen, School der Poëzie aan Amsterdam. Een mogelijk compromis is het opereren vanaf twee locaties.

Zaterdag wordt in De Oosterpoort in Groningen het Doe Maar Dicht Poëziefestival gehouden, een evenement met optredens, workshops en de ontknoping van een dichtwedstrijd voor jongeren uit Nederland en Vlaanderen. Voor de 23e editie zijn vierduizend klassieke gedichten ingestuurd, naast 2500 zogeheten SMS-gedichten met maximaal 160 tekens.

De belangstelling voor de poëziewedstrijd groeit nog steeds, constateert Kappert, en ook andere Doe Maar Dicht Maar-activiteiten floreren. Op scholen echter zit de aandacht voor poëzie in de verdrukking. Om daar verandering in te brengen willen organisaties de aandacht voor poëzie in het onderwijs wettelijk laten vastleggen.

Festival

Het Doe Maar Dicht Maar Poëziefestival begint zaterdag om 19.30 uur in De Oosterpoort in Groningen. Op het programma staan optredens van Vrouwkje Tuinman, Thomas Möhlmann, de band Fixkes, de winnaars van de poëziewedstrijd en de vertoning van poëzieclips. Entree 10 euro, jongeren tot en met 18 jaar 7,50 euro.