Verboden te zoenen
Van oude dichters, de dingen die blijven

Daniël Lohues eindelijk in de bibliotheek

200805022484

Iedere vrijdagmiddag, al zes jaar lang, kruipt Daniël Lohues achter zijn computer om een stukje te schrijven voor de zaterdagkrant van Dagblad van het Noorden. Deze vrijdagmiddag brak hij even met die gewoonte. En met reden. In de bibliotheek van zijn woonplaats Erica presenteerde hij de eerste bundeling van zijn krantenstukjes, het boek Zes jaar vrijdagmiddag.

Verantwoordelijk uitgever Carrera deed meteen goede zaken. De zanger, muzikant en tekstschrijver signeerde zich het zweet op het voorhoofd. Lohues zelf werd er ook niet minder van. De lokale bibliothecaresse greep de gelegenheid aan om hem een medaille om te hangen en tot erelid van de plaatselijke bibliotheek te benoemen.

Dat laatste bleek geen overbodige luxe. Veellezer Lohues biechtte op dat hij ooit was ‘vergeten’ een geleend boek terug te brengen en sindsdien de leeszaal niet meer binnen durfde. Als goedmakertje schonk hij de bibliotheek in Erica een eerste exemplaar van Zes jaar vrijdagmiddag. Het boek krijgt een plek op de plank met verhalen en verstrooiing, ergens halverwege Youp van ’t Hek en A.L. Snijders. (Foto: Henk Benting)