‘Alles klopt gewoon in deze roman’
Betalen voor tweede editie Zomerzinnen

Drankroman als lokkertje voor muziekvoorstelling

Het Kameroperahuis gebruikt het fenomeen bookcrossing om de muziekvoorstelling Moskou Petoesjki in Zwolle aan de man te brengen. Het gezelschap heeft twaalf speciale exemplaren van Venedikt Jerofejevs gelijknamige drankroman uit 1979 verspreid met de belofte dat vinders gratis naar de voorstelling in theater Odeon mogen.

De eerste vinder heeft zich reeds gemeld: burgemeester Henk Jan Meijer van de Overijssele hoofdstad kreeg een exemplaar in handen gedrukt. De rest van de romans is verspreid in Zwolle én omgeving, vertelt Alex Mooren van Het Kameroperahuis. “En dat moet je ruim nemen. Ik woon zelf in Amsterdam en heb net een exemplaar in de trein achter gelaten.”

Gedachte is dat de vinders het boek lezen, zich melden, een gratis entreekaartje in ontvangst nemen en vervolgens het vindexemplaar weer verspreiden. Bookcrossing dus. “Daar kun je het mee vergelijken”, reageert Mooren. “Het idee is ontstaan toen ik met de directeur van Het Kameroperahuis in de trein zat en we zaten te filosoferen hoe we onze voorstelling aan de man kunnen brengen.”

De roman van Jerofejev (1938 – 1990) beschrijft in een veelheid van stijlen hoe een alcoholist tijdens een treinreis van Moskou naar een provincieplaatsje een reeks figuren met markante drinkgewoonten ontmoet. Gedurende de reis wordt voortdurend over drank gesproken. De hoofdpersoon maakt statistieken over drankgebruik, bedenkt recepten als de alcohol op is en is uiteindelijk zó ver heen dat hij kan beschrijven hoe hij wordt vermoord.

Moskou Petoesjki is de eerste werkplaatsproductie van Het Kameroperahuis, een productiehuis annex werkplaats voor kameropera en kleinschalig muziektheater. Het gezelschap opereert vanuit theater Odeon in Zwolle en biedt onderdak aan zowel beginnende als gevorderde makers en gezelschappen. Makers zijn regisseur Robert Nemack, vormgevers Pepijn Rozing en Eddy van der Laan en componist Bruno Nelissen.

De voorstelling wordt twee keer opgevoerd, op 4 en 5 mei. Vrees dat er straks alleen maar mensen in de zaal zitten die de roman hebben gevonden én gelezen, heeft Mooren niet. “Gelukkig zijn er al heel wat kaartjes verkocht.”