Een wereld voorbij de horizon
Eenzaam en ziek in een glansloze wereld

Dichtersprotest tegen advies Kunstraad Groningen

De literaire wereld in Groningen komt in verzet tegen het advies van de Kunstraad om geen structurele subsidies te verlenen aan de festivals Dichters in de Prinsentuin, De Poëziemarathon en het onlangs opgerichte platform Letter en Stad.

Als eerste stap wordt daartoe maandag in het IBG-kantoor aan de Steenhouwerskade in Groningen een festival gehouden met optredens van dichters als Jan Glas, Rense Sinkgraven, Ronald Ohlsen en Sieger MG. Hoewel plannen voor het festival al langer bestonden, krijgt het evenement vanwege het onlangs afgegeven negatieve advies een politieke lading mee.

“De houding van de Kunstraad wijst er op dat de literatuur in Groningen niet serieus wordt genomen”, stelt medeorganisator Hedwig Baartman. “Het is misvatting om te denken schrijvers en dichters altijd maar in de marge en voor niks willen optreden. Als iemand een dienst verleent, moet daar wat tegenover staan. Ook als het om literatuur gaat. Dat is niet meer dan logisch.”

Dichters in de Prinsentuin en De Poëziemarathon hebben de afgelopen tien jaar naam gemaakt als festivals met een landelijke uitstraling. “We krijgen alle lof toegezwaaid van de Kunstraad maar worden vervolgens terugverwezen naar de fondsen en incidentele subsidies”, zegt Anton Scheepstra van uitgeverij Passage. “Ik begrijp best dat met theater en muziek meer geld gemoeid is, maar dat betekent niet dat de letteren zonder steun kunnen.”

Door geen structurele subsidie toe te kennen, moet in Groningen alles steeds weer vanaf de grond worden opgebouwd, constateert Baartman. “Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijk om voor incidentele subsidies in aanmerking te komen. Afwijzingen gaan gepaard met de meest lullige argumenten. Het is soms volslagen onduidelijk waar je als dichter en schrijver met een goed plan moet voldoen om steun te krijgen”

Festival

In het IBG-kantoor aan de Steenhouwerskade 9 in Groningen wordt 28 april opgetreden door Rodaan Al Galidi, Rense Sinkgraven, Ellen Deckwitz, Jan Glas, Sieger MG, Ronald Ohlsen, Kasper Peters, Mowaffk Al-Sawad en Hedwig Baartman. Aanvang is 20.00 uur, gratis entree.