Drankroman als lokkertje voor muziekvoorstelling
Henk Helmantel schildert Terracotta-leger

Betalen voor tweede editie Zomerzinnen

ZomerzinnenZe hebben er lang over gediscussieerd, de organisatoren van het grootste schrijversfestival in het Noorden: wel of geen entree heffen voor Zomerzinnen. Nadat het festival vorig jaar ‘in de markt was gezet’, viel er uit het oogpunt van leesbevordering veel voor te zeggen om ook de tweede aflevering gratis toegankelijk te maken.

“Het bezoek in Wezup overtrof al onze verwachtingen. Dat kan met de afwezigheid van entree te maken hebben, maar zeker weten doen we het niet”, zegt coördinator Baukje Bloemert. “Maar waarom gratis als je er als organisatie naar streeft om kwaliteit te bieden? Elders in het land zijn dit soort festival ook niet gratis. Moet je dan geen entree heffen omdat het Drenthe is?”

Tien euro kost het straks om het festival op 14 juni in Veenhuizen te bezoeken, leden van de Drentse bibliotheken en lezers van Dagblad van het Noorden betalen € 7,50. Voor dat geld krijgen bezoekers onder meer Erik van Muiswinkel (die met een band literaire teksten zingt), Adriaan van Dis (die alsnog uit Parijs naar Drenthe komt), René Appel (die het DvhN Moordverhaal zal voorlezen) en Kristien Hemmerechts (die een boek over Dutroux heeft geschreven).

Maar ook gratis toegang tot het Gevangenismuseum, dat ’s avonds voor het eerst de deuren opent voor het publiek. Plus een programma voorafgaand aan het literair midzomerfestival. Dat middagdeel wordt verzorgd door het dorp Veenhuizen zelf en omvat onder meer muziek in de twee kerken, rondleidingen, presentaties en randactiviteiten. Wat bijvoorbeeld te denken van klootschieten en een middagje groenten oogsten?

Aanvankelijk zou Zomerzinnen volledig in het teken staan van misdaadverhalen. “Dat idee hebben we laten varen omdat Veenhuizen ook andere aanknopingspunten biedt”, vertelt Bloemert. “Het pauperparadijs van Suzanna Jansen speelt hier, net als De eerste zonde en De volmaakte man van Mariët Meester; die komen allebei. Net als Wil Schackman die De proefkolonie schreef, een boek over de Maatschappij van Weldadigheid.”

Met de komst van streektaalschrijvers en dichters als Jan Veenstra, Erik Harteveld, Johan Veenstra en Suze Sanders wordt de spanning er wel degelijk ingehouden. Om maar te zwijgen van thrillerauteurs als Tomas Ross, Jan en Sanne Terlouw, Tineke Beishuizen, Elvin Post en Lineke Dijkzeul. Vorig jaar trok Zomerzinnen zo’n tweeduizend bezoekers. Dit keer hoopt Bloemert op 1500. “Met zo’n programma moet dat lukken.”

Kaarten

Kaarten voor Zomerzinnen zijn vanaf half mei verkrijgbaar in het Gevangenismuseum in Veenhuizen en bij de Drentse Bibliotheken.