Nu even niet
Klinkhamer over het vernis van de beschaving

Hommage aan C.O. Jellema in Leens

Bij de Petruskerk in Leens wordt vrijdag een kunstwerk onthuld ter herdenking van de dichter C.O. Jellema (1936 – 2003). Het werk is ontworpen door Anne Hilderink en bevat twee gedichten van Jellema. Het werk maakt deel uit van een plan dat onder meer het wierdenlandschap in Groningen wil herstellen. Jellema voelde zich als bewoner en dichter nauw verbonden met het wierdenlandschap.

De onthulling valt samen met de presentatie van de bundel Kwam iemand in de tuin vanmiddag, een hommage aan Jellema met bijdragen van dichters als Tsead Bruinja, Maria van Daalen, Kees 't Hart, Rutger Kopland, Anton Korteweg, Ronald Ohlsen, Coen Peppelenbos en Leendert Witvliet. Tijdens de presentatie dragen Marjoleine de Vos, Jane Leusink en Jan Glas gedichten voor.

Het is de tweede keer binnen een half jaar dat Jellema wordt herdacht. Zo verscheen in november bij uitgeverij Kleine Uil de uitgave In de tweede werkelijkheid - Herinneringen van en aan C.O. Jellema. Deze bundel bevat vroege teksten, een rede van Jellema, een vraaggesprek met Gerben Wynia en een aantal gedichten, geselecteerd en toegelicht door vrienden en oud-studenten.