Handboek Nedersaksisch voor minister Plasterk
Streektaalprijs voor Harry Niehof en Rilke-boek

Gouden Uil voor 'Groninger' roman Marc Reugebrink

Marc Reugebrink heeft de Gouden Uil Literatuurprijs gewonnen voor Het grote uitstel, een bildungsroman die zich voor een belangrijk deel in het studentenleven van Groningen afspeelt. De jury van de grootste literaire prijs van Vlaanderen prees het boek van Reugebrink als een ‘uitbundige punkroman waarin met zwier en levenslust op de jaren ‘70 en ’80 worden beschreven’.

“Reugebrink stuwt zijn nostalgisch verhaal tot driemaal toe naar een flitsend hoogtepunt in een verblindende en swingende stijl. De weergaloze ik-verteller geeft bijtend commentaar en zaait voortdurend twijfel. Revolutie en begeerte worden één pot nat in deze vunzige mélange van pop, politiek,” aldus de jury.

Reugebrink groeide op in Goor en studeerde in Groningen. Tegenwoordig woont en werkt hij in Gent. Eerder kreeg hij het Hendrik de Vries Stipendium en de Lucy B. en de C.W. van der Hoogtprijs voor zijn dichtbundel Komgrond. Zijn romans Wild Vlees en Touchdown werden genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en Gouden Uil. De Gouden Uil Jeugdliteratuur gaat naar Linus van Mieke Versyp, Sabien Clement en en Pieter Gaudesaboos.