AKO-boekhandels weigeren ’Woensdag gehaktdag’
'Ik hoef mij niet te verantwoorden'

Uitgever sust opwinding rond Komrijs kinderpoëzie

Kinderkomrij_2De opwinding rond de totstandkoming van Gerrit Komrijs bloemlezing uit de Nederlandse kinderpoëzie is als een storm in een glas water. Dat zegt verantwoordelijk uitgever Job Lisman van Prometheus. Volgens Lisman heeft tot op heden geen enkele dichter geweigerd werk af te staan voor de bloemlezing.

De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten is vanmiddag gepresenteerd. Afgelopen weekeind werd bekend dat een aantal dichters pas vorige week via hun uitgevers is gevraagd werk af te staan voor de bloemlezing. De bundel was toen reeds naar de drukker. Daarnaast maakten dichters, onder wie de veelgeprezen Ted van Lieshout, bezwaar tegen een vergoeding van 5 euro per opgenomen gedicht.

Lisman geeft toe dat het verzoek om werk beschikbaar te stellen, laat is ingediend.  Volgens de uitgever kon dat niet anders, omdat niet eerder bekend was welke gedichten moesten worden opgenomen. De bloemlezing uitstellen was volgens Lisman geen optie met het oog op de Kinderboekenweek en de weken voor Sinterklaas en Kerstmis, een periode waarin veel boeken worden gekocht.

Dat de prijs per gedicht op 5 euro is gesteld, heeft volgens Lisman alles te maken met de omvang en de productie van de bundel. “Pas als je over die gegevens beschikt, kun je een vergoeding vaststellen,” zegt hij. “Aanvankelijk kwamen we uit op 4,70 euro per gedicht. Dat vonden we wel heel mager. Het is geen vetpot. Maar als de bundel een succes wordt, dan delen de dichters daar uiteraard in mee.”

De kritiek dat Gerrit Komrij bij het samenstellen het zich te makkelijk heeft gemaakt, weerspreekt Lisman. “Het werk is niet alleen in de Koninklijke Bibliotheek verzet, maar ook daarvoor en daarna. Komrij leest zijn hele leven al poëzie, daar zit ook veel kinderpoëzie bij. Het is wel degelijk met verstand van zaken gebeurd. Zoals al zijn bloemlezingen zit ook deze vol verrassingen.”

Ted van Lieshout, die de totstandkoming aan de kaak heeft gesteld, zegt in een reactie dat hij afziet van een gang naar de rechter. “Probleem is dat ik niets kan doen”, zegt hij. “De bundel is gedrukt zonder mijn toestemming en ik geef die toestemming ook niet -  ik heb dus wel geweigerd. Maar ik kan geen kant op. Van die vijf euro kan ik geen advocaat betalen.”

Volgens Van Lieshout is de bundel van Komrij een roofbloemlezing. “Dichters worden gedwongen werk af te staan. Die bloemlezing wordt straks gekocht door mensen die geen afzonderlijke bundel met kinderpoëzie meer kopen. Met andere woorden: de bundel van Komrij drukt mijn eigen werk uit de markt. En reken maar niet dat uitgeverij Prometheus daar verlies op zal leiden.”