'Ik hoef mij niet te verantwoorden'
Een zoektocht naar woorden voor spijt

Die sterren, horen die er ook bij?

Peergroup kennen we vooral van theater op ongewone plekken, bijvoorkeur gerelateerd aan ontwikkelingen op het (Drentse) platteland. Wat bij die voorstellingen opvalt, is de nadruk op het experimenteren met beeld. In Noabers bijvoorbeeld, afgelopen zomer op verschillende locaties, werd nauwelijks gesproken en draaide het vooral om kijken.

Met het visueel concert Rondumheer gaat Peergroup weer een stap verder. Gebleven zijn de bijzondere locaties. Na het inmiddels onttakelde Strokasteel en de Zuursche Duinen werd afgelopen week Schans de Katshaar bij Coevorden bezocht, een uit vier wallen bestaand verdedigingswerk uit de zeventiende eeuw. Deze week strijkt het gezelschap neer bij Gasselte.

Nieuw is dat er nu helemaal geen tekst en spelers meer aan te pas komen. Rondumheer is een 'gebeurtenis' in de avond waarbij met lichtprojecties en soundscapes live op het landschap wordt gereageerd. Een strak plan ontbreekt, net als een duidelijke compositie - het is vooral improviseren. Het publiek blikt ondertussen op meegebrachte campingstoeltjes schichtig en hongerig rond. Ook van het visueel concert des levens krijgt niemand een program.

Het ontbreken van een spanningsboog en de afwezigheid van drama leidt tot een merkwaardige ervaring. De kijker annex luisteraar wordt volledig op zichzelf teruggeworpen. Bij gebrek aan houvast stelt hij fluisterend vragen als: 'Horen we in de verte een gierwagen?'; 'Staan daar graspollen in brand?'; en: 'Die sterren, horen die er ook bij?'

Afgezet tegen de zegeningen van de thuisbioscoop en het surround soundsystem is hier geen sprake van een overrompelend en meeslepend 'event'. Maar als poging om ons op een andere manier, in een vreemde omgeving, naar het landschap te laten kijken en luisteren, is Rondumheer zeker geslaagd.

Gebeurtenis: visueel concert 'Rondumheer' door Peergroup. Met: Sjoerd Wagenaar, Sytze Pruiksma, Dennis van Tilburg, Emiel Driesten, Yvon Muller en anderen. Gezien: 30/9 Schans de Katshaar, Coevorden. Nog te zien: 5 t/m 7/10, 't Nije Hemelriek Gasselte.