‘Giraf’ favoriet als kunstwerk langs A37
‘Drentse taal op plaatsnaamborden’

De verliefde camera

Verliefde_camea Ed van der Elsken (1925 - 1990) is vooral bekend als fotograaf. Hij werd in 1956 beroemd met zijn eerste fotoboek, Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain de Prés, over jonge bohémiens in Parijs. Maar Van der Elsken hield het niet bij fotograferen alleen. Aan het eind van zijn leven omschreef hij zich als fotograaf, filmer en cameraman.

Hoewel De verliefde camera als extraatje vierhonderd foto's bevat, concentreert deze dubbel-dvd zich op het filmwerk van Van der Elsken. Tien films worden ons voorgeschoteld. De eerste, het vijf minuten durende Handen, dateert uit 1960. De afsluitende, Bye uit 1990, is een bijna twee uur durend verslag van de laatste maanden voor zijn dood door kanker.

Ook als filmer doet Van der Elsken geen enkele moeite om zaken mooier voor te stellen dan ze zijn. Of hij nu in 1963 de geboorte van zijn zoon filmt in Welkom in het leven, lieve kleine, of in 1967 Het Waterlooplein verdwijnt, steeds gaat het hem om de registratie van inhoud; beelden mogen best onscherp, rommelig of vormloos zijn, als het maar ergens over gaat. Hij praat er ook rustig doorheen, regisseert terwijl de camera al loopt, en schaamt zich niet voor zijn egocentrisme.

Hoogtepunt is Avonturen op het land uit 1980 over het leven op en rond zijn boerderij in Edam, met beelden van een buurtjongen die met kikkers kan praten, het leven in een pot met slootwater en de geboorte van een kalf via een keizersnede. Ruw en ongepolijst materiaal, waarin leven en dood voortdurend de hoofdrol spelen. Zeer fascinerend en confronterend.

Titel: Ed van der Elsken. De verliefde camera. Extra: 400 foto's.