Verrassend Massada op Full Colour Festival
Fiep Westendorp bezorgt Grafisch Museum een topzomer

De Jantjes

JantjesHet Filmmuseum is samen met TDM Entertainment begonnen met het uitbrengen van Nederlandse filmklassiekers op dvd. Het initiatief sluit aan bij de groeiende belangstelling voor cultureel erfgoed en speelt in op de honger naar nostalgische beelden.

De Jantjes van regisseur Jaap Speyer stamt uit 1934 en heet de tweede Nederlandse geluidsfilm, na Willem van Oranje (1934). De film vertelt het verhaal van drie matrozen die aan wal moeilijk kunnen aarden: Blauwe Toon (Jan van Ees) is aan de drank, Schele Manus (Johan Kaart jr.) kan geen werk vinden en Dolle Dries (Willy Castello) komt in problemen met ‘het gezag’.

Speyer neemt ruim de tijd voor het flinterdunne volksverhaal, dat in 1922 al eens zonder geluid was verfilmd, en als musical nog altijd wordt opgevoerd. Wat deze De Jantjes de moeite waard maakt, is het besef dat de Nederlandse film ooit is begonnen met een slecht gedoseerd verhaal, mannen die met de handen in hun zakken acteren, een showballet en opmerkelijk veel vrijpostigheden.

De meerwaarde zit in de bijrollen. Zo spelen Heintje Davids en Sylvain Poons twee komische straatartiesten met de onverslijtbare liedjes Draaien en Omdat ik zoveel van je hou. Bijzonder is verder het decor. Authentieke straatbeelden van Amsterdam zijn ‘gewoon’ in de film gezet, net als beelden van de marine in wat toen nog ‘Ons Indië’ was. Die laatste opnamen werden in 1940 door de overheid gecensureerd. Ook dat was film in Nederland.

Titel: De Jantjes. Extra: filmbeschrijving, trailers, fotogalerie.