Meisje van Yde met verwarde haren terug van wereldreis
Leven na de dood voor Paulus de Boskabouter

Levenslessen uit Lena Lijstje

Oomen

Francine Oomen: ”Ik ben nogal een controlefreak.” Foto: Henk Wildschut 

Het is onmogelijk om over Francine Oomen te schrijven zonder superlatieven te gebruiken. En er kan in de jeugdliteratuur geen lijst worden samengesteld, of haar naam komt er prominent op voor. Meest verkochte schrijver. Meest door bibliotheken uitgeleende auteur. Meest voorgelezen schrijver. Ze grossiert in prijzen van de Kinderjury, haar website wordt zeer druk bezocht.

Onlangs verscheen haar nieuwste boek: De droom van Lena Lijstje, het vierde deel uit een reeks over de beslommeringen van een meisje op de basisschool. Ter promotie van deze jeugdroman - voor zover dat nog nodig is – vrijdag bezocht ze boekhandel Daan Nijman in Roden. Het is een van haar weinige publieke optredens, want in augustus wordt alweer een aflevering verwacht uit de Hoe overleef ik-reeks, de successerie over de middelbare scholiere Rosa.

En dan is er nog de verfilming van Hoe overleef ik mezelf. Afgelopen weekend werd in Groningen een castingdag gehouden waarbij zo'n driehonderd tieners naar een rol dingen. De schrijfster is nauw betrokken bij de uiteindelijke spelerskeuze. "Er hebben zich 4500 kinderen aangemeld", vertelt ze trots. "Ik heb geen vetorecht, maar praat wel mee. De Rosa in de film moet wel met mijn beeld overeenkomen. Het is moeilijk om het boek los te laten. Ik ben nogal een controlefreak."

Hoewel de veelheid aan boeken en verwante producten anders doet vermoeden, houdt Francine Oomen van overzicht. "Ik ben altijd maar met één boek tegelijk bezig, anders wordt het een warboel in mijn hoofd. Met deze Lena Lijstje ben ik in februari begonnen; eerst het schrijven en daarna de illustraties. Het gaat allemaal heel organisch. Ik heb een thema in mijn hoofd en dan begin ik. Bij voorkeur 's morgens als de kinderen van de vloer zijn."

Het schrijven gaat haar niet altijd makkelijk af. "Naarmate de serie vordert en nu het succes zo groot is, nemen de verwachtingen en de druk toe. Ook bij mezelf: Ik wil mezelf niet herhalen en put minder uit mijn eigen leven dan in het begin. Maar de karakters ontwikkelen zich, hopelijk net zoals echte men sen, en dat is heel boeiend. Maar het houdt natuurlijk ook een keer op: ik kan en wil niet doorgaan tot: Hoe overleef ik het bejaardenhuis? Hoewel dat best een interessant thema is!"

De respons die ze op haar boeken krijgt, is enorm. Haar lezers leveren regelmatig waardevolle suggesties. "De titel van deze Lena kwam via de mail. Een meisje vertelde dat ze wist hoe het nieuwe boek ging heten: De droom van Lena Lijstje. Daar heb ik haar hartelijk voor bedankt." De recentelijke bekroning van Hoe overleef ik zonder liefde leverde het voorstel op een boek te schrijven voor jongens: Hoe overleef ik meisjes. "Leuk idee", zegt ze. "Mannen komen toch van een andere planeet."

Francine Oomen (Laren, 1960) woonde als kind van gescheiden ouders op verschillende plekken in Nederland, waaronder Groningen. Verhuizingen, maar ook het uiteenvallen van gezinnen, spelen een belangrijke rol in haar boeken. Lena Lijstje hoopt ook in het vierde deel nog altijd dat haar klunzige vader en lesbische moeder weer bij elkaar komen. Het leven van Rosa staat, sinds ze in Hoe overleef ik mijn eerste zoen van Den Bosch naar het Noorden is verhuisd, voortdurend op de kop.

De kinderen in haar boeken krijgen veel te verstouwen, misschien wel te veel. "Daar ben ik het niet mee eens," reageert Oomen. "In de werkelijkheid, in een kinderleven, kan ook heel veel gebeuren. Ik hoor regelmatig verhalen van kinderen, als ik die zou opschrijven zou niemand het geloven. Truth is stranger than fiction. Er hoeft soms maar één ding te veranderen - een scheiding, een verhuizing - en er rolt van alles om, als dominostenen op een rijtje. Een heleboel leed is ook vaak verborgen."

Zowel in de Lena Lijstje-serie als in de Hoe overleef ik-reeks blijken de hoofdpersonen over veel veerkracht en positiviteit te beschikken. En anders zijn er altijd nog de survivaltips van de schrijfster. "Ik ben mij er van bewust dat ik voor een groot publiek schrijf. Juist daarom probeer ik mijn lezers gereedschap mee te geven: zelfvertrouwen, zelfinzicht, zelfrespect", zegt Oomen. "En wat praktische tips dus. Hoe ingrijpend bepaalde gebeurtenissen ook kunnen zijn, je leert er altijd iets van. Wat er om je heen gebeurt, heb je misschien niet in de hand. Maar wat je ermee doet is wel aan jou."

Lena2_2 

'De droom van Lena Lijstje' van Francine Oomen is verschenen bij uitgeverij Querido. Prijs: € 12,95 (144 blz.). Zie ook www.francineoomen.nl