Levenslessen uit Lena Lijstje
De muziekkoepel (5)

Leven na de dood voor Paulus de Boskabouter

Paulus1

Eind november overleed Jan van Oort (1921 - 2006), beter bekend als de kunstenaar Jean Dulieu, geestelijk vader van Paulus de Boskabouter. Een half jaar na zijn dood liggen er drie nieuwe Paulus- boeken in de winkel: Slakkenpraat, In de nesten en een heruitgave van de klassieker Paulus en de eikelmannetjes.

Tot voor kort verscheen iedere week ‘s middags, vlak voor etenstijd, een aflevering van de televisieserie Paulus de Boskabouter uit de jaren zeventig in de Drentse huiskamers. Twee jaar lang, speciaal voor kinderen. Het was een merkwaardige gewaarwoording. Niet in de laatste plaats omdat Paulus en de andere bewoners van het bos Drèents konden praot'n.

Maarten de Meulder, beheerder van het Paulusarchief in Assen en uitgever van een imposante reeks Paulus-boeken, had een tweeslachtig gevoel bij de Drentse Paulus. "Het zijn opnieuw ingesproken afleveringen van een serie die nog is gemaakt door televisieproducent Thijs Chanowski", vertelt hij. "Jean Dulieu was er helemaal niet tevreden over. Maar het zorgde er wel voor dat Paulus in de belangstelling bleef."

Nu komt dat laatste op De Meulder zelf aan. Sinds 1992 geeft hij boeken uit met verhalen en tekeningen die Dulieu in de jaren tachtig maakte voor een groot aantal regionale kranten. Onlangs werden de laatste twee delen voltooid: In de nesten en Slakkenpraat. "Het is de langste reeks Paulus-boeken in de geschiedenis", zegt De Meulder niet zonder trots. "Vreselijk jammer dat Dulieu het niet meer heeft mogen meemaken."

Paulus en de krant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De creatie van Dulieu dook in 1946 voor het eerst op in dagblad Het Volk. In 1955 introduceerde Dulieu Paulus ook op de radio, als hoorspel waarbij hij zelf de meeste stemmen verzorgde. In 1967 volgde de televisie, waarbij Dulieu de marionetten en het decor voor zijn rekening nam. Daarna zette hij zijn zinnen op een grote tekenfilm, die echter wegens geldgebrek niet van de grond kwam.

Paulus6_3 

De Meulder, Paulus-spotter sinds de jaren vijftig, leerde Dulieu in de jaren zeventig persoonlijk kennen. "Hij was vastgelopen op de Paulus- strips, hij had veel last van de kaders waarbinnen hij moest tekenen. Toen Dulieu begin jaren tachtig de krantenstrips weer oppakte, kostte het tekenen hem in het begin veel moeite. Het plezier keerde terug met het verhaal De buitenborrel - dat speelt zich half binnen en half buiten de kaders af."

Na 1984 manifesteerde Dulieu zich als vrij kunstenaar; als schilder en tekenaar met een grote voorliefde voor de natuur. Sinds die periode probeert De Meulder met zijn Paulus Archief in Assen het enorme oeuvre van Dulieu in kaart te brengen en te ontsluiten. "Gezien de combinatie van zijn enorme productie en een slechte boekhouding, zal een volledig overzicht wel altijd een utopie blijven. Niet alleen Paulus stichtte veel verwarring."

De voltooiing van de reeks krantenstrips in boekvorm is een voorlopige mijlpaal. "Er is nog zoveel meer te vertellen", weet De Meulder. "Vorig jaar heeft Dulieu aangegeven dat er nog drie verhalen aan de reeks toegevoegd kunnen worden: Het beest van Ploumanac, De toverhoed en Bouterbijters in het bos. Probleem is alleen dat ik de originele tekeningen van deze krantenstrips nog niet in het bezit heb. Dat wordt dus weer flink zoeken."

De boeken Slakkenpraat (€14,95, 112 blz.) en In de nesten (€14,95, 112 blz.) zijn verschenen bij uitgeverij De Meulder in Assen. Zie ook: www.paulusarchief.nl. Bij uitgeverij Leopold is de klassieker Paulus en de eikelmannetjes opnieuw verschenen (€15, 239 blz.).