Kunstenaars gooien werk van 50.000 euro in de Vecht
Het licht van de zee

Duizendpoot op de dansvloer

Diablo 

Don Diablo heeft zich sinds zijn vertrek uit Drenthe ontwikkeld tot een van de eigenzinnige figuren in de Nederlandse dance. Zondagochtend staat hij weer gewoon in 'zijn' Coevorden achter de draaitafels, als afsluiter van festival Loodspop.

Don Diablo, ook wel bekend als Don Schipper (Dalen, 1980) praat zoals hij werkt. Net terug uit Spanje, vlak voor een optreden in de Heineken Music Hall, laat hij zich interviewen tijdens een diner, tussen het hoofdgerecht en het toetje door. Zinnen rollen in een razend tempo uit zijn mond, tijd om adem te halen is er nauwelijks, en veel van wat hij zegt is raak. Diablo was in Spanje voor een reeks dj-optredens.

"Het vakantieseizoen is volop bezig. Ik stond in discotheken in badplaatsen en op een paar festivals, en ik ben net geboekt voor een optreden op het strand in Kreta. Nee, ik draai niet overal dezelfde sets. Het maakt nogal uit of je ergens een uurtje moet knallen voor een feestmassa, of dat je op je vaste avond voor een eigen publiek in een club staat."

Veel tijd voor contact met collega-dj's is er doorgaans niet, vertelt hij. "Ik ben daar niet zo'n type voor, ik ben meer een loner. Het dj-en is natuurlijk maar een deel van wat ik doe. Een aansprekend deel, dat begrijp ik best. Maar op een gegeven moment wordt het storend als mensen denken dat je alleen maar plaatjes kunt opzetten."

Die 'andere dingen' hebben de laatste jaren een grote vlucht genomen. Don Diablo was altijd al dj, producer en labeleigenaar, de laatste jaren manifesteert hij zich ook nog eens nadrukkelijk als clipmaker, remixer, muzikant voor films en commercials en zelfs acteur. "Dat laatste hou ik nog een beetje af", zegt hij. "Film heeft wel mijn grote interesse. Een boek lezen doe ik nauwelijks nog, maar ik zie wel zes films per week."

In 2004 verruilde hij Drenthe voor Amsterdam. "Voor wat ik doe, maakt het eigenlijk niet uit. Ik ben altijd mijn eigen gang gegaan", zegt hij. "Als je in Drenthe of Groningen muziek maakt, moet je je niet te veel laten leiden door wat er in jouw buurt populair is, maar je oren en ogen op houden. En dan doorzetten. Natuurlijk biedt Amsterdam veel voordelen: je kunt meer handen schudden en makkelijker boekingen aannemen."

Waar veel dancemusici in hun streven een groot publiek te bereiken de scherpe kantjes afvlakken, lijkt de muziek van Don Diablo steeds venijniger te worden. "Ik heb er voor gekozen om een bepaalde stijl neer te zetten, niet alleen wat muziek betreft, maar ook het imago. Het is bewust een beetje gruizig, een beetje ironisch. En het werkt, want het wordt herkend als mijn stijl, als mijn geluid."

Zeventig singles heeft hij inmiddels op zijn naam, voor verschillende labels. "Ook voor grote maatschappijen. Ik was nog niet bij Universal binnen of ze maakten duidelijk wat ik kon verwachten door te zeggen dat het Marco Borsato was die de rekeningen betaalde. Het liefst werk ik voor mezelf, dan ben ík de hoogste prioriteit. Ik moest wel zestig keer op mijn bek gaan om daar achter te komen."

Dit jaar wil hij zijn tweede artiestenalbum afleveren, de opvolger van 2Faced, de besprekingen worden overigens gevoerd met een grote maatschappij. "Dat is voor de marketing toch wel makkelijk." De meeste nummers zijn klaar, een titel is er ook al: Respect doesn't pay the bills. "Nee, ik heb geen geldgebrek, zeker niet. Het is een werktitel waarmee ik wil aangegeven dat je je eigen weg moet blijven gaan, wat anderen ook over je zeggen."

Loodspop

Don Diablo is zondagochtend om 01.00 uur de afsluiter van festival Loodspop in Coevorden. Op het programma staan verder Coparck, Janez Detd., Malle Pietje & The Bimbo's, Charlie Dee, El Pino & The Volunteers, Theuz en June in December. Aanvang is 18.00 uur. Kaarten kosten aan de festivalkassa €14.50. Zie ook www.loodspop.nl Voor meer over Don Diablo zie www.dondiablo.com