B(l)oeiende poëzie in de Prinsentuin
Critici onder de indruk van laatste 'Harry Potter'

All is light. Jan Henderikse

Henderikse_2Beeldend kunstenaar Jan Henderikse viert zijn 70-jarig bestaan met een dubbel-dvd waarop een documentaire en zeven korte, niet eerder uitgebrachte kunstfilms zijn samengebracht. All is light toont ons een man met een schijnbaar tomeloze energie en een ontwapenende blik in de geest van Marcel Duchamp, Andy Warhol en Damien Hirst.

Henderikse (Delft, 1937) maakt ironisch-kritisch werk van alledaagse gebruiksvoorwerpen en bric-à-brac, waarbij concept en ontvangst belangrijker zijn dan de totstandkoming. Het liefst zou hij iets bedenken dat door anderen wordt gemaakt en weer anderen wordt tentoongesteld. "En dan zelf niet gaan kijken. Maar ik denk dat zoiets niet wordt gepikt", vertelt de kunstenaar.

Documentairemaker Sherman de Jesus volgt Henderikse terwijl hij in New York de straten afschuimt op zoek naar felgekleurde plastic nachtlampjes met de beeltenis van Christus. Vijfhonderd heeft hij er nodig voor een installatie die aan het einde van All is light wordt onthuld in een Duitse kerk.

In de aanloop naar de tentoonstelling zien we een kunstenaar die tijdens zijn werk ('hoe groter het atelier, hoe meer rommel') vertelt over zijn betrokkenheid bij de Nul-beweging in de jaren zestig onder de vleugels van zijn leermeester Jan Schoonhoven. Na bijna vijftig jaar in de kunsten is het geloof in zichzelf onwrikbaar: "Ik bepaal wat kunst is, want ik beschik over het diploma en ik heb de ervaring."

Titel: All is light. Jan Henderikse. Extra: Disc met zeven korte kunstfilms uit het archief van de kunstenaar.