Nieuw boek met brieven Hendrik de Vries
Culturele Prijs Drenthe voor Sjoerd Wagenaar

Schrijvers zeven dagen op trektocht door Drenthe

Tien schrijvers trekken eind september een week lang als groep door Drenthe om te onderzoeken hoe de provincie ervoor staat en hoe zorgvuldig met het landschap wordt omgegaan. De tocht voert langs plekken van literaire betekenis en wordt dagelijks afgesloten met optredens in dorpen op de route. Initiatiefnemers van de zogeheten Zeuvendaagse zijn Jan Veenstra en Ton Peters.

Met hun tocht willen de schrijvers figuurlijk in de voetsporen treden van de drie Podagristen, Lesturgeon, Van der Scheer en Boom. Die wandelden halverwege de negentiende eeuw naar eigen zeggen van Bentheim naar Assen en deden daarvan later verslag. De deelnemers schrijven vooraf, tijdens en na afloop proza en poëzie en willen hun ervaringen vastleggen in een boek met foto’s. RTV Drenthe doet dagelijks verslag.

“Ton Peters en ik bedenken voortdurend plannen”, vertelt Jan Veenstra die eerder dit jaar zijn debuutroman De zomer van ’59 afleverde. “Al pratend kwamen we op de literaire wandeltochten van Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in 1823, op de Podagristen en op de tocht van Geert Mak en Marita Mathijsen. De tocht die wij willen ondernemen is ook bedoeld om de literaire geschiedenis van Drenthe bloot te leggen.”

Per dag willen de schrijvers zo’n twintig kilometer afleggen. “Meer is natuurlijk wel mogelijk, maar als je bijvoorbeeld in Zandpol een uur stil wilt staan bij de school waar P.C. Hooftprijswinnaar H.H. ter Balkt heeft lesgegeven, is twintig kilometer wel een mooie afstand. Je kunt toch niet heel Drenthe af, daarvoor zijn er domweg te veel interessante plekken”, stelt Veenstra.

De ploeg is nog niet compleet. Wel zijn inmiddels toezeggingen binnen van Bart FM Droog, Tjitse Hofman, Kasper Peters, Rense Sinkgraven en Lukas Koops. “Het gaat om mensen die een band met Drenthe hebben, bijvoorbeeld omdat ze er wonen of werken, of omdat ze er geboren zijn. Rense Sinkgraven woont in Groningen, maar is geboren in Smilde, waar ook Jacob Israël de Haan en zijn zus Carry van Bruggen geboren zijn.”

Hoewel de route nog niet vast ligt, is het de bedoeling om plaatsen aan te doen als Veenhuizen (bekend van het werk van Mariët Meester), Assen (Marcel Möring) en Kamp Westerbork (Etty Hillesum. Buurtschap het Noord, het decor van de roman van Veenstra, blijft buiten beschouwing. “Als je die plek wilt bezoeken, moet je tien kilometer door Hoogeveen wandelen voor het echt interessant wordt.”