Op de fiets bij een oude kunstschilder
Schrijvers zeven dagen op trektocht door Drenthe

Nieuw boek met brieven Hendrik de Vries

Het Letterkundig Museum in Den Haag gaat een boek uitgegeven met de correspondentie tussen de Groninger dichter en beeldend kunstenaar Hendrik de Vries (1896 – 1989) en zijn raadgever, vriend en schrijver Constant van Wessem (1891 – 1954). Dat heeft Wim Koops, voorzitter van de stichting Hendrik de Vries – Riek van der Zee bekendgemaakt.

Koops komt met de aankondiging van het brievenboek kort voor de officiële overdracht van de literaire nalatenschap van De Vries op 26 juni aan het museum in Den Haag. Hendrik de Vries geldt als de grootste dichter die de stad Groningen heeft voortbracht. Zijn beeldend werk bevindt zich in het depot van het Groninger Museum.

De Vries en Van Wessem onderhielden met name tijdens de Tweede Wereldoorlog een uitgebreide correspondentie, onder meer over de totstandkoming van De Toovertuin (1946), de meest geprezen dichtbundel van De Vries. Volgens Jan van der Vegt, biograaf van de Groninger dichter en beeldend kunstenaar, bevatten de brieven ‘intimiteiten en beschrijvingen van drijfveren achter de poëzie en het beeldend werk’.

De uitgave wordt het tweede boek met brieven van Hendrik de Vries in korte tijd. Eerder dit jaar verscheen de bundel Spaanse brieven 1924 – 1936 met brieven die de Vries tussen en tijdens zijn reizen door Spanje aan zijn familie in Groningen stuurde. Vorig jaar verscheen de vuistdikke biografie van De Vries voorafgegaan door een bloemlezing uit zijn poëzie, de bundel Een raadsel in de nacht.