Onno Blom schrijft biografie Jan Wolkers
Levenslessen uit Lena Lijstje

Meisje van Yde met verwarde haren terug van wereldreis

Meisje_van_ydeHaar rode haar is uit de krul, maar voor het overige is het Meisje van Yde ‘heelhuids’ teruggekeerd van een wereldreis langs acht musea in zes landen. Gisteren ging ze naar de kapper en vanaf morgen is het beroemde veenlijk weer te zien in het Drents Museum, de plek die al honderd jaar haar thuis is. Als reconstructie én als ingedroogd lijk van 1500 jaar oud.

Vijf jaar geleden verliet het Meisje het museum om als onderdeel van de in Assen ontwikkelde tentoonstelling The Mysterious Bog People de wereld over te reizen. Twaaf vliegtickets had ze er voor nodig. Ruim 45.000 kilometer legde ze af: van Duitsland naar Canada, via Nederland naar Engeland, de Verenigde Staten en Oostenrijk weer naar huis.

Met in totaal 976.000 bezoekers is The Mysterious Bog People een van de meest succesvolle tentoonstellingen over archeologie ooit, vertelt conservator Vincent van Vilsteren. “Gevolg is dat er nu deuren voor ons open gaan, die we daarvoor nauwelijks open kregen. Vergelijk het met het winnen van een internationale voetbalprijs. The Bog People heeft ons op de kaart gezet, zodat we makkelijker andere tentoonstellingen kunnen organiseren.”

De tentoonstelling maakte veel los, zegt Van Vilsteren. “In Nederland zijn we inmiddels gewend aan het kijken naar veenlijken. Maar in Canada, waar de Indiaanse cultuur een belangrijke rol speelt, voerden museummedewerkers een ceremonie uit om toestemming van de doden te vragen. En in Duitsland maakten we mee dat bezoekers in de zaal met de veenlijken ineens begonnen te fluisteren.”

Het Meisje van Yde was niet het enige Drentse veenlijk op tournee, ook de Het paar van Weerdinge reisde de wereld over. Veel tijd om bij te komen, krijgen de drie niet. Ze moeten direct aan het werk voor een nieuwe expositie: Expeditie Archeologie, een interactieve tentoonstelling over de technische vaardigheden van onze verre voorouders die zaterdag open gaat.