Merijn Vrij in de tuin van Assen
‘Rondweg bedreigt huis Vasalis’

Broeierige schetsen en de kunst van het missen

Vier jaar geleden verscheen Tavenier van Coen Peppelenbos en Doeke Sijens, een vrolijke roman over een clubje homo’s in de Groninger binnenstad. Het samen schrijven beviel zo goed dat Peppelenbos en Sijens met een vervolg kwamen: de gayroman Harde actie. Dit keer proberen ze het op eigen kracht. Sijens presenteert de verhalenbundel Friese jongens, terwijl Peppelenbos met Sing Sing als dichter debuteert.

Friese_jongensFriese jongens is niet helemaal nieuw. Sijens publiceerde het grootste deel van zijn verhalen eerder in het Fries onder de titel Nei it lân fan palmeruzjen (1998). Voor deze Nederlandstalige verzameling – Sijens nam zelf de vertaling voor zijn rekening – voegde hij vier verhalen toe, waarvan het jongste uit 2004 stamt.

Friese jongens doet in veel opzichten aan Tavenier en Harde actie denken. Ook nu speelt homoseksualiteit een belangrijke rol en ook hier zien we dezelfde wereld door de ogen van meerdere hoofdpersonen. Belangrijk verschil is het decor het Friese platteland en vooral het tijdsverloop. De verhalen bestrijken verschillende levensfasen: van het ontluiken van seksualiteit bij pubers tot en met het uit de kast komen van vaders. Ook anders is de toon, Sijens is nu serieus.

Toch wijken zijn sfeertekeningen weinig af van die in zijn gayromans. Er wordt wederom veel verlangd, naar mannenlichamen geloerd en met relaties getobd, maar echt ontroeren wil het nergens. Als broeierige schetsen zijn de verhalen in Friese jongens zeker geslaagd en de wisseling van perspectieven maakt het spannend, maar als geheel blijft het beeld toch wat oppervlakkig.

Sing_singIn het toegankelijke Sing Sing van Coen Peppelenbos is homoseksualiteit minder nadrukkelijk aanwezig. In Sauna wordt nog wat geflirt (’Je huid glanst als de mijne/ en vervaagt in warme mist’), net als in Tangosalon. Maar belangrijker lijkt het tellen der jaren, getuige gedichten als De Rits en Retrofeest (‘Onze jeugd is op herhaling/ we mogen dansen op ons retour/ spacecake, shandy en lust for life.’)

De ongecompliceerde poëzie van Peppelenbos wordt gekenmerkt door teleurstelling, een licht-melancholieke toon en soms zeer rake regels. Mooi zijn zijn anekdotische gedichten over vader (Rode biet, Vuurwerk en Kreeftengang). Maar de voltreffer is toch wel Voetbalcarrière inclusief een aandoenlijke foto van jongetje dat over de bal trapt: ‘De kunst van het missen/ is mij aangeboren/ ziet dan niemand hoe gracieus/ ik polletjes verplaats/ sprongetjes maak en de aarde raak.’

Boek: Friese Jongens. Auteur: Doeke Sijens. Uitgeverij: Kleine Uil. Prijs: €16,50 (160 blz.).

Boek: Sing Sing. Auteur: Coen Peppelenbos. Uitgeverij: Kleine Uil. Prijs: €12,50 (48 blz.).