Bier, buiken en benzine – de TT in gedichten
Eeuwig verliefd op een bult stenen

Belgen domineren Beelden in Gees

Dehullu_001

'De bewonderaar' van Hilde Keunen in Gees

Een bezoek aan de DeHullu Beelden in Gees is bijna altijd een succes. Dat heeft met de ligging en opzet van de tuin te maken: zelfs voor Drentse begrippen is DeHullu een oase van rust, ruimte en reinheid. Maar de sleutel wordt gevormd door de altijd aangenaam esthetische keuzes. Wie Beelden in Gees bezoekt wordt nooit overrompeld door buitenissigheid en extravagantie, maar kan rekenen op behaaglijke kunst.

Het stempel op de zomertentoonstelling van 2007 wordt gezet door Belgen. Door Hilde Keunen en Ann Dieltjens. Van Keunen (1955) is in Gees onder meer De bewonderaar te zien, twee kolossale hoofden van gips en lood die op de strakke grasmat zijn gezet en opwaarts naar de hemel kijken. De associatie met de Moai op de Paaseilanden is snel gemaakt, maar bij Keunen draait het onmiskenbaar om kunst en kijken.

Ann Dieltjens (1967) leverde, zeker naar de maatstaven in Gees, opvallend abstracte werken van gips, polyester en ijzer. Haar Nursery rhymes bestaat uit vier ijzeren frames op een plaat met drie hagelwitte elementen. Juist het lege frame maakt het verleidelijk om een spel te spelen met het kruis, de kegel en de, eh, pinda. Streng verboden: het werk van Dieltjens oogt misschien robuust, maar is zeer kwetsbaar.

Ook opvallend: ‘platte’ beelden. De Nederlander Sjer Jacobs (1963) leverde een reeks figuren van staal die er uitzien alsof ze met een reusachtige schaar zijn gemaakt, een variant op de aloude knipselkunst. Van Martin McWilliam (1957) uit Duitsland zijn potten, schalen en vazen (steengoed) te zien die zo gevormd zijn dat ze op een afstand normaal lijken, maar van dichtbij verrassend plat zijn.

Los van een overdaad aan kleuren als blauw en grijs en de prominente aanwezigheid van corten staal, bijvoorbeeld op de roestige figuren van Jaap Jongert (1942), werden we in Gees op de valreep verrast door de Kweekkas voor spiegelbeelden, een installatie van Wia Stegeman (1953). In de kas worden met behulp van water en licht in plastic zakken spiegelbeelden van de omgeving gekweekt. Wie goed keek, zag vooral zichzelf.

Beelden in Gees, Schaapveensweg 16 in Gees. Te zien tot en met 30 september van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.beeldeningees.nl