‘Cultuurraad verzwakt positie Noorderlicht’
Max Velthuijs-prijs naar Mance Post

Moderne 'Nachtwacht' bij Collectie Harms Rolde

Sam_drukker

Tijdschrift Hollands Diep vroeg onlangs prominente kunstkenners om de nieuwe talenten in hun vakgebied aan te wijzen. Een interessant idee met een interessante uitkomst. Eerder dit jaar stelde de Stichting Doen dezelfde vraag aan weer andere prominenten. Kunstschilder Sam Drukker vereeuwigde dit gezelschap met een mega–groepsportret De toekomst voorspeld.

Na de onthulling van Drukkers werk in Amsterdam begon De toekomst voorspeld aan een reis door Nederland. Donderdag arriveerde het bij Collectie Harms in Rolde, waar het zondag wordt getoond. Woensdag reist weer terug naar het westen. Bedoeling is dat het olieverfschilderij, waarvoor Drukker zich liet inspireren door De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, in het najaar wordt geveild. De opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling van jong talent.

Drijvende kracht achter het monumentale schilderij, waarop acht invloedrijke Nederlandse en acht door hen gekozen talenten staan, is de stichting Doen, een ideële organisatie die bestemmingen zoekt voor loterijmiljoenen. Volgens directeur Mechtild van den Hombergh heeft De toekomst voorspeld twee doelen: ”Het laat zien hoe sociale cohesie bevorderd kan worden en het vertelt iets over het werkterrein van onze stichting, over netwerken, voorbeeldfuncties en coaching.”

Sam Drukker leent zich daar graag voor: ”Mensen met een maatschappelijk positie die nadenken over de vraag wie hun werk in de toekomst moet overnemen, vind ik een prachtig fenomeen. Ik ben altijd bezig met dit onderwerp, ik ben net zo’n dominee, ik wil graag mijn kennis delen met jonge talenten. De achtergrond van dit schilderij is bijvoorbeeld geschilderd door Perre Llobera, een vriend en jong talent. Ik deed de portretten en de rest.”

Dat het schilderij Rolde aandoet, is te danken aan Greet Hamming, zij is als kunsthistoricus aan Collectie Harms Rolde verbonden. Hamming omschrijft het werk van Drukker als een ‘verhalend en cultureel tijdsdocument van mensen met een vooruitspringende positie’. ”Drukker heeft als een moderne chroniqueur met vitaliteit en speelse ironie een gewenste toekomst zichtbaar gemaakt”, zegt Hamming.

De toekomst voorspeld is niet het enige werk van Drukker dat in Rolde wordt getoond. Collectie Harms toont vanaf zondag tevens een verzameling schilderijen die Drukker in zijn atelier in Barcelona heeft gemaakt, plus nog een opvallend object: een beschilderde antieke lits–jumeaux uit Spanje. Hamming: ”Sinds de diefstal van het gesigneerde Vividus–bed uit een meubelzaak in het Brabantse Son – waarde 50.000 euro – het duurste bed in ons land

Het schilderij ‘De toekomst voorspeld’ van Sam Drukker wordt vanaf zondag 15.00 uur getoond bij Collectie Harms Hoofdstraat 38 in Rolde. De collectie is iedere zaterdag tussen 11.00 en 17.00 te bezoeken, overige dagen na afspraak: 0592 – 242521.