De naam Wolters verdwijnt binnen één of twee jaar uit de merknaam Wolters-Noordhoff. De naamsverandering is het gevolg van de overname van de onderwijsdivisie van Wolters Kluwer door Bridgepoint Capital.
Om geen verwarring te creëren wil de oude eigenaar, Wolters Kluwer, vasthouden aan de van oorsprong Groninger naam Wolters. Die is internationaal ingeburgerd, zegt woordvoerder Caroline Wouters van Wolters Kluwer. De naam Wolters verdwijnt ook uit de naam Wolters Plantyn. Of de onderwijsdivisie verder zal gaan als Noordhoff, of daar later een tweede naam aan vast wordt geplakt, is nog niet bekend.
Medewerkers van de uitgeverij hebben teleurgesteld gereageerd op de aangekondigde naamsverandering, meldt Boekblad, de website voor het boekenvak. ”We zijn er niet blij mee, maar het is onvermijdelijk’, aldus directeur Arjen Holl van Wolters-Noordhoff over het verdwijnen van de naam Wolters uit de merknaam.
Volgens Holl zal het uitbannen van de naam Wolters niet rigoureus gaan. ”Want je hebt boeken in je magazijn met daarop de merknaam, die je niet daarom wilt vernietigen.”
De naam Wolters gaat terug tot 1836 toen Jan Berends Wolters (1808-1860) een boek- en papierwinkel in de stad Groningen opende. Deze winkel groeide uit tot een uitgeverij succesuitgaven als de Bos’ schoolatlas (vanaf 1877), de leesboekjes over Ot en Sien met de illustraties van Cornelis Jetses, het Aap-Noot-Mies‑leesplankje uit 1906 en de reeks Schoolplaten voor de Vaderlandsche geschiedenis.
De naam Noordhoff is afkomstig van Popko Noordhoff (1833-1903) die in 1858 een boekhandel in Groningen begon en zich als uitgever specialiseerde in wetenschappelijke en schoolboeken. Zo verscheen in 1883 de beroemde Schoolflora van Nederland door H. Heukels. Wolters Noordhoff ontstond in 1968 en ging later als werkmaatschappij op in Wolters Kluwer.